Η Ελλάδα γλίτωσε την αποβολή από την ευρωζώνη και κερδίζει το στοίχημα

Η Ελλάδα γλίτωσε την αποβολή από την ευρωζώνη και κερδίζει το στοίχημα
Με μία σχολική τάξη, στην οποία η Ελλάδα ήταν η χειρότερη μαθήτρια ωστόσο κατέστη δυνατό να αποφευχθεί η «αποβολή» της ενώ αναμένεται να της παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη, προσομοιάζει ο Economist την Ευρωζώνη σκιαγραφώντας τους κινδύνους της νέας «σχολικής χρονιάς», όπου η Ε.Ε. θα κληθεί για ακόμη μια φορά να περάσει το «τεστ των αγορών». Την ίδια ώρα η Morgan Stanley διαπιστώνει βελτίωση στην ελληνική οικονομία, καθώς «διαλύονται πολλά από τα σοκ» που τη κτύπησαν τα τελευταία χρόνια ενώ προβλέπει νέο δάνειο και ελάφρυνση χρέους, στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Οχι νέα δάνεια

Σύμφωνα με τον Economist την Ελλάδα, που απέφυγε τα χειρότερα, αλλά χρειάζεται περισσότερα δισεκατομμύρια για να συνεχίσει, δεν πρόκειται να τη βοηθήσει η χορήγηση νέων δανείων και τους προσεχείς μήνες η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαγράψει μέρος των δανείων που έχει ήδη χορηγήσει ή να επεκτείνει τις λήξεις τους.
Αναφερόμενο στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη υποστηρίζει ότι οι επενδυτές δεν εγκαταλείπουν την Ευρώπη κυρίως εξαιτίας του ότι μπαίνει «φρένο» στη συρρίκνωση της οικονομίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως απουσιάζουν οι κίνδυνοι: Η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί τόσο αναιμική, που να μην μπορεί να αναχαιτίσει την ανεργία, ελλοχεύει η απειλή πολιτικής αποσταθεροποίησης με στροφή απογοητευμένων ψηφοφόρων σε περιθωριακά κόμματα, ενώ εάν «βγει από το κάδρο» ο φόβος μιας επικείμενης καταστροφής μπορεί να χαλαρώσει η πίεση προς τις κυβερνήσεις για τις αλλαγές που απαιτούνται. Σύμφωνα με τον Economist οι προκλήσεις είναι πολλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους, η τραπεζική ενοποίηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα και απαιτείται σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το δύκολο περιβάλλον, ο Economist εκτιμά πως οι Βρυξέλλες «δεν βιάζονται», η Αγκ. Μέρκελ είναι απασχολημένη με την επανεκλογή της, ενώ ο Β. Σόιμπλε «έσπασε μια σιωπηρή συμφωνία να μην μιλήσει κανείς για την Ελλάδα» πριν από τις εκλογές καθιστώντας την κρίση χρέους σε κεντρικό ζήτημα της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η δημιουργία ευρωπαϊκής αρχής για την αναδιάρθρωση των προβληματικών τραπεζών, με τη χρησιμοποίηση συγκεντρωμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Γερμανία δεν θέλει να πληρώσει για τις αποτυχίες των τραπεζών των άλλων χωρών, στάση που δεν αναμένεται να μεταβληθεί μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον Economist εάν τα προβλήματα καταστούν δυσεπίλητα, το γαλλογερμανικό Plan B προβλέπει τροποποίηση του καταστατικού του ESM, αντί του να εισηγηθούν τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, με τη Γαλλία να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην οικονομική πολιτική, ενώ οι Γερμανοί θα διατηρήσουν δικαίωμα βέτο σε θέματα παροχής χρημάτων. Σχήμα που θεωρεί αμφίβολο πως θα περάσει το τεστ των αγορών, εκτιμώντας πως η μόνη λύση είναι, τελικά, οι μεταρρυθμίσεις.

Morgan Stanley

Για θετικές εκπλήξεις στην Ελλάδα κάνει λόγο η Morgan Stanley καθώς μπορεί η ανάκαμψη να μην έχει ακόμη ξεκινήσει όμως τα στοιχεία είναι λιγότερο αρνητικά με τάσεις περαιτέρω βελτίωσης στα τέλη του έτους, βλέποντας μηδενική ανάπτυξη το 2014 και οριακή ανάπτυξη, 0,5%, το 2015.
Χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων πακέτων στήριξης προς τη χώρα και χορήγηση νέου πακέτου, ενώ αναμένει έναρξη διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση νέου δανείου, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.
Παράλληλα θεωρεί πως, υπό την προϋπόθεση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ως «δώρο» προς την Αθήνα, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα γίνει νέα ελάφρυνση του χρέους, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 172,8% του ΑΕΠ το 2015.
Στους κινδύνους που εντοπίζει είναι οι προκλήσεις για την εκτέλεση του προγράμματος, ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον αλλά και η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.