Μήνυμα για «πάγωμα» της δόσης, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα

Μήνυμα για «πάγωμα» της δόσης, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα
Η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Αθήνα ίσως «παγώσει» για τρεις μήνες, εκτός και αν η Αθήνα πείσει τους δανειστές ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά για την επίτευξη των στόχων στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης την Τετάρτη.

«Εάν δεν ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση, δεν βλέπω εκταμίευση στην Ελλάδα για τους επόμενους τρεις μήνες» φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

O ίδιος σημείωσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται το σύνολο της δόσης για τους επόμενους δυο μήνες, ενώ προσέθεσε ότι είναι πιθανό αν σπάσει σε υπο-δόσεις, αυτές να εξαρτώνται από την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν για το θέμα αυτό τη Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μάλλον η καταβολή της δόσης δεν θα καθυστερήσει.

Πάντως, η ελληνική πλευρά δείχνει να είναι προετοιμασμένη γι' αυτό το ενδεχόμενο.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters πως η Ελλάδα αναμένει ότι θα συμφωνήσει με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup για όλα τα θέματα εκτός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της δόσης της οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου» σημείωσε.

«Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών» προσέθεσε.

Σήμερα, Τετάρτη, η τρόικα θα έχει διπλή διαπραγμάτευση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Επίσης, το πρωί συναντήθηκε και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Η συνάντηση θα επαναληφθεί το πρωί της Πέμπτης.

Φλέγον θέμα είναι και ο συνυπολογισμός ή όχι των 2.656 εργαζομένων της ΕΡΤ στον αριθμό των 4.000 απολύσεων.

Η τρόικα θα επισκεφθεί την Πέμπτη και το υπουργείο Εσωτερικών, εν μέσω σεναρίων για αποχωρήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Την Τρίτη, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη επήλθε προκαταρκτική συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014 που προέρχεται από τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ.

Η τρόικα ζητεί να εφαρμοσθεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις ώστε να καλυφτεί το έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ που θα εμφανίσει ο ΟΑΕΕ στηνδιετία 2013-2014, ενώ η πλευρά του ΔΝΤ φέρεται να έθεσε ξανά θέμα ύψους συντάξεων.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει καταθέσει αντιπροτάσεις για εναλλακτικές λύσεις καλύψεως των 600 εκατ. ευρώ.

Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014, η τρόικα δέχεται την βασική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και έτσι αναμένεται να κλείσει το αργότερο την Παρασκευή οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τα όποια μέτρα συμφωνηθούν με την τρόικα θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τη Δευτέρα.