Δεν κατέληξαν Μητσοτάκης - Τρόικα για απολύσεις και κινητικότητα στο δημόσιο

Δεν κατέληξαν Μητσοτάκης - Τρόικα για απολύσεις και κινητικότητα στο δημόσιο
«Δημιουργική και εποικοδομητική» χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση που είχε με την Τρόικα ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ραντεβού των δύο πλευρών έγινε στο γραφείο του υπουργού και διήρκησε διόμιση ώρες.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και εμφανίστηκε φειδωλός, αφού, όπως είπε, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Ο ίδιος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι το ραντεβού με την Τρόικα ανανεώθηκε για την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων διαπραγματεύσεων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ζητήθηκε παράταση στην εφαρμογή της Κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα ζήτησε να του δοθεί περιθώριο χρόνου από τρεις έως πέντε μήνες.

Σε σχέση με τις απολύσεις η πλευρά του υπουργείου επιχειρηματολόγησε πως ο στόχος των 2.000 απολύσεων μέχρι τέλος Ιουνίου έχει καλυφθεί από το κλείσιμο της ΕΡΤ και επομένως είναι ρεαλιστικός ο δεύτερος στόχος για άλλες 2.000 απολύσεις ως το τέλος τους χρόνου, μέσω του εξορθολογισμού των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια άποψή του για το δημόσιο, ότι δηλαδή είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

Επίσης συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχολίαζαν σχετικά με το θέμα των επιόρκων ότι ο κ. Μητσοτάκης «εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες για την απομάκρυνση από το Δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων, αλλά και όσων έχουν προσληφθεί κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών, παραπλανώντας με τον τρόπο αυτό τις υπηρεσίες».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν αύριο στο υπουργείο Δοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου εκφράζουν την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να μην χρειαστεί τρίτο ραντεβού.