Τη δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου θα συζητήσει ο Κ.Χατζηδάκης με τον Β.Σόιμπλε

Τη δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου θα συζητήσει ο Κ.Χατζηδάκης με τον Β.Σόιμπλε
Η Ελλάδα χρειάζεται όχι μόνο το μαστίγιο, αλλά και το καρότο, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης από το Βερολίνο, ζητώντας μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε και τον πρόεδρο του ΔΣ της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW, ελπίζοντας να στηρίξουν την πρόταση για δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου το οποίο θα βοηθήσει κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει όλους τους όρους, έκανε λόγο για την ανάγκη συνδυασμού δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ πρότεινε την ίδρυση αναπτυξιακού ταμείου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, επισήμανε ότι τα χρήματα που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 «είναι αναγκαία τώρα και όχι σε τρία ή πέντε χρόνια» και ζήτησε να δοθούν το 2014 και το 2015, μαζί με μέτρα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Προτείνουμε να συσταθεί ένα αναπτυξιακό ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει την εγγύηση για αυτό το ταμείο, το οποίο θα είναι επικερδές και θα προσελκύσει την οικονομική συμμετοχή και άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτυξιακών τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα. Ελπίζουμε η γερμανική κυβέρνηση, οι άλλοι εταίροι της και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα, η οποία θα βοηθήσει κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο θέμα της χρηματοδότησης» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Κατά την παραμονή του στο Βερολίνο ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του ΔΣ της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW, Γκίντερ Σρέντερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την ύφεση στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης εντόπισε δύο βασικά προβλήματα, αυτό του υψηλού δημόσιου χρέους και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ανέφερε ως παράδειγμα την απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών και την προετοιμασία για πλήρη απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας.

«Γνωρίζω ότι η επιτυχία εξαρτάται και από τη δική μας αποφασιστικότητα. Αλλά το ίδιο σημαντική είναι και η αλληλεγγύη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.