Αίτημα Μαυραγάνη στην ΕΕ για άρση του τραπεζικού απορρήτου

Αίτημα Μαυραγάνη στην ΕΕ για άρση του τραπεζικού απορρήτου
Αίτημα στα κράτη- μέλη της ΕΕ να άρουν το τραπεζικό απόρρητο των Ελλήνων φορολογουμένων, από το 2011 και μετά, αναμένεται να καταθέσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνης, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μιλώντας στη Βουλή, σε συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, Ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.ΤΕ., Αναμόρφωση Οργανισμού του ΝΣΚ, και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε ότι η Οδηγία θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών η Οδηγία 2011/16/ΕΕ αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο θωρακίζει την ελληνική νομοθεσία, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στην προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση πληροφοριών οι οποίες περιέρχονται σε γνώση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης.

Ενδεικτικά ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η Ελλάδα ωφελείται από την Οδηγία 2011/16/ΕΕ καθώς θα μπορεί πλέον να αιτηθεί ευρύτερη διοικητική συνεργασία και άρση τραπεζικού απορρήτου για φορολογικές περιόδους από το 2011 και εφεξής, προς κράτη-μέλη τα οποία αρνούνταν την παροχή πληροφοριών λόγω αντίθετης εσωτερικής νομοθεσίας βάσει των διατάξεων της Οδηγίας 77799.

«Θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση των τραπεζών στα αιτήματα των ελεγκτικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των δημοσίων αρχών αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε αυτό. Έχουμε συζητήσει και έχουμε πει ότι θα πρέπει η απάντηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, των πιστωτικών ιδρυμάτων να είναι πολύ πιο σύντομη ακριβώς για να προχωρά πολύ πιο γρήγορα ο έλεγχος», υπογράμμισε ο κ. Μαυραγάνης.

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι με το υπό εξέταση νομοσχέδιο βελτιώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τροποποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του δημοσίου ώστε να επιβάλει κατασχέσεις χρημάτων στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών διασφαλίζοντας συγχρόνως την ασφαλή διακίνηση των σχετικών δεδομένων.