Προβάδισμα του ΤΑΡ στην κούρσα των αγωγών

Προβάδισμα του ΤΑΡ στην κούρσα των αγωγών
Φήμες για νίκη του αγωγού TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West στη μάχη για τη μεταφορά του αζερικού αερίου προς την Ευρώπη κυκλοφορούν έντονα τα τελευταία 24ωρα από ρουμανικά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ενόψει και των επίσημων ανακοινώσεων από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ που αναμένονται την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, σε δημοσίευμα ρουμανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που επικαλείται κυβερνητικές πηγές της χώρας της, αναφέρεται ότι «κατά 90%-95% η κοινοπραξία του TAP κέρδισε την κούρσα από τον Nabuccο». Ανάλογο κλίμα μετέφερε την Παρασκευή και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Χαμηλούς τόνους κρατά, από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση. Όπως έλεγε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στα «ΝΕΑ», «είμαστε πολύ κοντά, νομίζω, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη». Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό στέλεχος, «ακούγεται ότι νικητής θα είναι ο TAP, τίποτα όμως ακόμη δεν είναι σίγουρο».

Εφόσον νικητής αναδειχθεί ο TAP, θα ενεργοποιηθεί και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (Interconnection Greece Bulgaria ή IGB) προκειμένου να τροφοδοτηθούν και οι προαναφερόμενες χώρες με αζερικό αέριο. Διόλου τυχαία κατά την προ ημερών συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α.Παπαγεωργίου ο πρόεδρος της SOCAR Ρ.Αμπντουλάγιεφ έκανε σαφές ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να μεταφέρει μέσω του IGB φυσικό αέριο, αφενός σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αφετέρου στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όποια και να είναι η επιλογή της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι TAP και ΔΕΣΦΑ πηγαίνουν πακέτο. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η αζερική SOCAR για «κατ' αρχήν συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ» ως προς την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρουμανίας, αξιωματούχος της χώρας συνδέει την επιλογή TAP, αφενός, με τη συμφωνία SOCAR - ΔΕΣΦΑ, αφετέρου, με το γεγονός ότι από τους βασικούς μετόχους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ είναι η νορβηγική Statoil, η οποία ταυτόχρονα είναι και από τους μεγαλύτερους μετόχους της κοινοπραξίας του TAP.