Χρ. Σταϊκούρας για ανάπτυξη: «Πρωτιά» της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο του 2021
Πως σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών τα επικαιροποιημένα, προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε επίπεδο τριμήνου και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μήνου, σε ετήσια βάση, παρουσίασε η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα, προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε, το 3ο τρίμηνο του 2021, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 9μηνο να υπερβαίνει το 9,3%. Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα, στο 3,9% το 3ο τρίμηνο και στο 5,7% το 9μηνο του 2021.
Γερμανία - Εύσημα από τον νέο ΥΠΟΙΚ: Να το κάνουμε όπως η Ελλάδα
«Η Ελλάδα, συνεπώς, εμφανίζει πολύ καλύτερες επιδόσεις ανάκαμψης της οικονομίας της. Μάλιστα, το ΑΕΠ της χώρας μας, το 3ο τρίμηνο, διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση, την τελευταία δεκαετία» σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι «σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως «η χώρα μας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη». Παράλληλα, προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.
«Συνεπώς, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική» υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη».