Παπαδημούλης: Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Σένγκεν
"Εν μέσω ακραίων συνθηκών στο προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προωθούνται και εφαρμόζονται, ενώ αναπτύσσονται παράλληλες πολιτικές προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, με στόχο της κυβέρνησης την οριστική έξοδο από την κρίση και την σταδιακή ανάπτυξη της χώρας" αναφέρει.
Τονίζει ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο", καθώς "από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης" -επισημαίνοντας ότι "η προσφυγική κρίση προσθέτει περισσότερη πίεση στη χώρα"- και προσθέτει: "Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, αποτελούν πύλες της ΕΕ αναγκαζόμενες να φέρουν το βάρος διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομικά.
Αναγνωρίζοντας αυτή την κατάσταση, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσουν την χαλάρωση των δημοσιονομικών όρων και τον μη συνυπολογισμό των κρατικών δαπανών για το προσφυγικό στο έλλειμμα προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υποδοχή και εγκατάσταση των προσφύγων".
Στη συνέχεια, κάνει λόγο για "αδυναμία συνεννόησης των κρατών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό" που "έφερε στο προσκήνιο την Τουρκία". Επισημάνει ότι "η συμφωνία που υπογράφθηκε τον Νοέμβριο του 2015 προέβλεπε και προβλέπει δύο βασικές δεσμεύσεις για τη γείτονα: τη διάλυση των δικτύων παράνομων διακινητών και των περιορισμό των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο" για να συμπληρώσει ότι "καμία από τις δεσμεύσεις αυτές δεν έχει τηρηθεί μέχρι τώρα, ενώ η Άγκυρα ζητά συνεχώς πρόσθετη οικονομική βοήθεια".
Αναγνωρίζει ότι "σαφώς και απαιτείται συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο ζήτημα", ωστόσο, όπως αναφέρει, "όταν συγκρίνουμε τόσο την οικονομική όσο και την ευρύτερη υποστήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα από τους ομολόγους της, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά".
"Η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των hotspot, ωστόσο, επαναλαμβάνω, το κόστος είναι πολύ υψηλό" υποστηρίζει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: "Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων δεν εφαρμόζεται, με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντί να πιέζουν τα κράτη-μέλη για επιτάχυνση της διαδικασίας, να συζητούν, μεροληπτικά και υποκριτικά, για απέλαση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Μια τέτοια απόφαση δεν θα δώσει λύση στο προσφυγικό, θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά και θα σημάνει το τέλος της ΕΕ και της Σένγκεν όπως την γνωρίζουμε σήμερα". .
Στο ίδιο άρθρο, αναφέρεται στην "υποδειγματική δουλειά της ελληνικής ακτοφυλακής, η οποία αναπτύσσει συνεχώς επιχειρήσεις διάσωσης", ενώ εκφράζει απογοήτευση "από τη στάση της αντιπολίτευσης και των κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια τόσο αναφορικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στο εσωτερικό, όσο και με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ