Μητσοτάκης στο ΥΠΕΣ: Αξιολόγηση δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες

Το κράτος μας αλλάζει προς το καλύτερο
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καινούργια φάση υλοποίησης πολλών έργων που χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης που θα βελτιώσουν και την ίδια την απόδοση του δημοσίου αλλά και τον τρόπο που ο πολίτης και η επιχείρηση συναλλάσσεται με το ελληνικό δημόσιο» δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επισκέφτηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα υπουργεία. Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχε καιη ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.
«Το κράτος μας αλλάζει και αλλάζει προς το καλύτερο και για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζονται δύο συστατικά στοιχεία το πρώτο είναι η πολιτική βούληση και το δεύτερο είναι η ενίσχυση της τεχνολογίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Μιλώντας για το υπουργείο Εσωτερικών και τις προτεραιότητες που έχει, εστίασε στην επιτάχυνση των προσλήψεων λέγοντας: «Σκοπός είναι ένα ολοκληρώνονται οι προσλήψεις εντός του έτους χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε χρόνια προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να καθίσουν στη θέση τους».
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που όπως είπε έχει γίνει σημαντική δουλειά, τόνισε: «Σήμερα για πρώτη φορά έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης που μπορεί να ξεχωρίσει τους άριστους δημοσίους υπαλλήλους να τους επιβραβεύει και ταυτόχρονα να μας δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για εκείνους που δεν έχουν τις επιδόσεις που προσδοκούμε να μπορούμε να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε την απόδοσή τους».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε μια σημαντική πρωτοβουλία που θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες και είναι η οριζόντια αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες καθώς μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα 4 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών.
«Αυτό το ερωτηματολόγιο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για εμάς για να δούμε που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και για να εγκαθιδρύσουμε μία ουσιαστική κουλτούρα λογοδοσίας γιατί τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για το δημόσιο λέγοντας ότι είναι μία σημαντική πρωτοβουλία που έχει η εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την αναμόρφωση των μεγάλων πυλών εισόδου της χώρας μας, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και σε άλλες πύλες εισόδου ώστε να μην αδικείται η χώρα μας από μία εικόνα που σίγουρα δεν μας ταιριάζει.
Όσον αφορά στα θέματα του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης εστίασε στο εύρος των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται μέσα από την πλατφόρμα του gov.gr.
«Να δώσω έμφαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας σε ένα εμβληματικό έργο που θα μας επιτρέψει να δούμε σε επίπεδο κάθε πολίτη να έχουμε συγκεντρωμένη την εικόνα του φακέλου υγείας όλων των πολιτών» είπε κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά και στο κτηματολόγιο με στόχο, όπως είπε, «να έχουμε 100% κτηματογράφησης στο τέλος του 2025».
Σχετικά με το έργο της κυβέρνησης δήλωσε: «Συντελείται μία επανάσταση στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και το δημόσιο στην πατρίδα μας είναι ένας διαρκής αγώνας για συνεχή πρόοδο αποτελεί όμως ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας και ο λόγος που βρίσκονται τα δύο υπουργεία εδώ μαζί είναι γιατί ακριβώς αναγνωρίσουμε το πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία και τα εργαλεία της ψηφιακής διακυβέρνησης για το πώς θα αποκτήσουμε επιτέλους ένα κράτος αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».
Όσον αφορά στα έργα ανάκαμψης σχολίασε: «Πρέπει να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα που σχετίζονται με τα έργα του ταμείου ανάκαμψης και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η μεγάλη επανάσταση που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2019 θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο με πολύ συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα για κάθε Έλληνα πολίτη».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε ότι «στόχος είναι να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση και να μπορέσουμε να έχουμε ένα δημόσιο που θα αξιολογείται θα βελτιώνεται και θα προοδεύει».
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που συμμετείχε στη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών σημείωσε: «Τρέχουμε 104 έργα για να κάνουμε πιο απλή και πιο ασφαλή τη ζωή των πολιτών και έργα που θα πρέπει να παραδοθούν στην ώρα τους αφού μιλάμε για ταμείο ανάκαμψης και έργα αποτελεσματικά και θα αφήσουν το αποτύπωμά τους».