Κ. Μητσοτάκης για Σαντορίνη: «Καθημερινή η εκτίμηση του φαινομένου, είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι»

Κ. Μητσοτάκης για Σαντορίνη: «Καθημερινή η εκτίμηση του φαινομένου, είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι»

Πώς εξήγησαν το φαινόμενο οι επιστήμονες

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός, όπως διαβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους νησιώτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές για τη συνεισοφορά τους. Πρόκεται για ένα σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχουμε μια πολύ ενεργή και παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα. Η περιοχή της Σαντορίνης είναι μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο, που προκαλεί το ενδιαφέρον και ξένων επιστημόνων. Η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται ττους επιστήμονες... Εχουμε τρία φαινόμενα, τη δραστηριότητα στην Καμένη, που δεν είναι καινούρια, τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κουλούμπο, που την παρακολουθούμε χρόνια και το τρίτο και πιο ανησυχητικό, τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου, που έχει δώσει τις περισσότερες δονήσεις. Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα: «Κάναμε μεγάλη άσκηση στην Κρήτη, η Πολιτική Προστασία πρέπει να γίνει κουλτούρα, ώστε η κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις με αποτελεσματικότητα. Κλείνω με την παρότρυνση για τους νησιώτες μας, να είναι ψύχραιμοι να συνεργάζονται με τις Αρχές και η εκτίμηση για το φαινόμενο θα είναι καθημερινή».

Β. Κικίλιας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα σενάριά μας»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στα σενάρια που έχει κάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πώς εξήγησαν το φαινόμενο οι επιστήμονες

Στην έναρξη της ενημέρωσης οι επιστήμονες μίλησαν για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από το 2011 έως σήμερα.

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος ανέφερε συγκεκριμένα: «Το 2023 δεν είχαμε σεισμούς στην καλντέρα. Όμως το 2024 ξαφνικά είχαμε τη γένεση κάποιων σεισμών στο κέντρο της καλντέρας. Ενημερώσαμε σχετικά την Πολιτεία. Τονίζω ότι μιλάμε για πολύ μικρούς σεισμούς, γύρω στο 1, που ήταν ελεγχόμενοι, αλλά άξιζαν την προσοχή μας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά είχαμε σεισμική δραστηριότητα στο κέντρο της καλντέρας, μιλάμε για μια αργή εξέλιξη».

«Έχουμε σεισμούς στη βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, ενώ στη συνέχεια, προς την πλευρά της Ανύδρου, έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς» δήλωσε σχετικά με τη σεισμικότητα στην Άνυδρο και συνέχισε: «Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ενδιάμεσα που μπορεί να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό. Φαίνεται, όμως, ότι τα σενάρια είναι καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να έχουν δονήσεις και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, καθώς πάμε προς το θετικό σενάριο».

Εύη Νομικού: «Γνωρίζουμε πολύ καλά το τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού»

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Εύη Νομικού υπογράμμισε οτι έχουν γίνει πολλές ωκεανογραφικές αποστολές στην περιοχή. «Υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο. Φανταστείτε ότι είναι μια τεράστια χοάνη. Μέσα στον Κολούμπο οι πλαγιές είναι από ελαφρόπετρα, εκτός από λίγες που είναι από λάβα. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες καμινάδες, που είναι "αναπνοές" του ηφαιστείου... Τοποθετήσαμε μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου τρεις σεισμογράφους, για να βλέπουμε τη σεισμικότητα. Αντίστοιχους έχουμε και στην καλντέρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Παρακολουθούμε και δημιουργούμε τεκτονικούς χάρτες. Εντοπίζονται προς την περιοχή της Ανύδρου και δεν εντοπίζονται προς την πλευρά της Αμοργού. Προτείνω ψυχραιμία στους κατοίκους».

Ευθ. Λέκκας: «Υψηλός ο κίνδυνος κατολίσθησης»

Από την πλευρά του, ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στον κίνδυνο κατολίσθησης που είναι υψηλός στη Σαντορίνη: «Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες τον χρόνο...Χαρτογραφήσαμε τις περιοχές και συγκεντρώσαμε τις πέντε περιοχές υψηλού κινδύνου... Με βάση τα δεδομένα, έχουμε δομήσει επιχειρησιακά σχέδια τα οποία αφορούν τους κινδύνους... Είμαι 16 χρόνια πρόεδρος στον ΟΑΣΠ, είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα δεν δημιουργεί αντιπαλότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ