Η πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος από τις αγορές και η μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος από τις αγορές και η μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Άναψε φωτιές το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα πας στον Γάλλο ψηφοφόρο να του μιλήσεις για λιτότητα λόγω του Νέου Συμφώνου Σταθερότητας. 

Τα βλέμματα στο ευρώ

Η εβδομάδα ξεκινάει με το ευρώ να γράφει χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων. Φυσικά η ισοτιμία με το δολάριο έχει επηρεαστεί από την απόφαση της ΕΚΤ να ανοίξει πρώτη το χορό της μείωσης των επιτοκίων χωρίς καν να γνωρίζει αν θα πράξει κάτι ανάλογο (που δεν θα το πράξει εκτός συνταρακτικού απροόπτου) και η FED. Όμως το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι δεδομένο ότι προκάλεσε ανησυχία καθώς στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, ο συναγερμός της πολιτικής αστάθειας έχει ήδη χτυπήσει. Άλλωστε, ήταν μετά την απόφαση Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές που καταγράφηκε μια σημαντική βουτιά από την περιοχή του 1.09 προς το 1,07. Το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, κανείς δεν το γνωρίζει. Το βέβαιο είναι ότι άνοιξε περίοδος αβεβαιότητας και για τις αγορές.

Και το Σύμφωνο Σταθερότητας;

Ο Γάλλος ψηφοφόρος έστειλε σαφές μήνυμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας το έλαβε και η χώρα πηγαίνει σε εκλογές. Γεννάται όμως η εξής απορία: Στις 21 Ιουνίου, λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να γνωστοποιήσει σε όλες τις χώρες τους δημοσιονομικούς στόχους για την επόμενη 4ετία στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Και επειδή η Γαλλία δεν θα τα πάει καθόλου καλά όσον αφορά στον στόχο για την αποκλιμάκωση του χρέους, (σ.σ ανήκει στο κλαμπ των χωρών που δεν φαίνεται να μειώνουν την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 1% όπως προβλέπει το νέο σύμφωνο) είναι ένα ερώτημα το τι μέλλει γενέσθαι; Θα ζητήσει λιτότητα η Κομισιόν -ως οφείλει- υπό την απειλή της ενεργοποίησης των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος; Και δεν είναι μόνο η Γαλλία. Είναι και το Βέλγιο που επίσης μπήκε σε πολιτική κρίση. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα γίνει αυτό τον μήνα.

Η τιμή χονδρικής του ρεύματος και οι κάλπες

Και τι θα γίνει τώρα με τα τιμολόγια του ρεύματος που τελείωσαν οι Ευρωεκλογές; Όσοι σπεύσουν να αναρωτηθούν πως συνδέεται η ευρω-κάλπη με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας καλό θα είναι να ρίξουν μια ματιά στην κατάταξη των εταιρειών βάσει χρεώσεων για τον μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΡΑΕ, οι φθηνότερες εταιρείες για τον Ιούνιο είναι η ΔΕΗ και η Φυσικό Αέριο οι οποίες με τις μεγάλες εκπτώσεις που πρόσφεραν κατάφεραν να συγκρατήσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλά γνωρίζοντας ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες θα φέρουν και αυξημένες καταναλώσεις. Έλα όμως που η τιμή χονδρικής συνεχίζει να ανεβαίνει με διψήφια ποσοστά και κατά τον τρέχοντα μήνα. Συμπληρώθηκε το 1ο 10ήμερο του Ιουνίου και έχουμε ήδη φτάσει πάνω από τα 90 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι για τον Ιούλιο θα αναπτυχθούν νέες ανατιμητικές πιέσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Έχουν τα περιθώρια οι εταιρείες -ακόμη και αυτές που είναι συνδεδεμένες με το κράτος- να απορροφήσουν και πάλι τις νέες ανατιμήσεις (πόσο μάλλον που τώρα οι κάλπες έχουν κλείσει) ή μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ