Τι παίζει με Πειραιώς, έρχονται ? placements σε Cenergy, Εθνική και HelleniQ Energy, κάλπες σε ΣΕΒ

 Τι παίζει με Πειραιώς, έρχονται ? placements σε Cenergy, Εθνική και HelleniQ Energy, κάλπες σε ΣΕΒ
Χ. ΜΕΓΑΛΟΥ CEO ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Από 24 Ιουνίου στους δείκτες FTSE/Russell Optima Bank και Orilina ΑΕΕΑΠ

Το διακύβευμα... βάσει ΣΕΒ & Business Europe μετά τις ευρωκάλπες

Με απλά στοιχεία ο ΣΕΒ καταδεικνύει την σπουδαιότητα των πολιτικών εξελίξεων που δρομολογούνται, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης. Στο πλαίσιο ευρύτατης έρευνας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων- τα ευρήματα/συμπεράσματα είναι άκρως ανησυχητικά. Το είχε πει ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στην εκδήλωση του ΣΕΒ (Ο κόσμος αλλάζει, η Ευρώπη μπορεί; ) πως αναζητείται βηματισμός, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Η Ευρώπη το σπίτι μας, όπως συνήθιζε να λέει συχνά-πυκνά ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου, μόνο που η τάση για την ευρωπαϊκή οικονομία έναντι των ΗΠΑ έχει πλήρως αντιστραφεί. Από το 5,8% ισχυρότερη το 2008, το 2022 ήταν η αμερικανική κατά 4,7% της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο: η βιομηχανία ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί στο 16,3% (2020) από 25% (2000).

Οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στην 3ετία 2019-2021 στην ΕΕ μειώθηκαν 66% έναντι αύξησης 66% στις ΗΠΑ,-για τις 3 στις 4 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το ενεργειακό κόστος αναφέρεται ως το κύριο θέμα/πρόβλημα, -το δαιδαλώδες/γραφειοκρατικό σύστημα που "φρενάρει" τις επενδύσεις (ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είχε αναφερθεί σε 850 νέες ρυθμιστικές υποχρεώσεις ( ! ), σε 5.400 ( !! ) σελίδες (την περίοδο 2017-2022) που καθιστούν υλοποιήσιμη μία επένδυση στη 2ετία - όταν σε ΗΠΑ - Καναδά το 9μηνο είναι το σύνηθες χρονικό διάστημα που μία εταιρεία θα έχει χρηματοδοτηθεί (κατά το 50%) του συνολικού προϋπολογισμού έργου.

Τα συμπεράσματα, ενδεικτικά και μόνο τα επικαλείται το Business Europe (αντιπροσωπεύει 40 εθνικούς φορείς της βιομηχανίας και των εργοδοτών) στις επαφές του με τις Βρυξέλλες, τα διάφορα lobbies, και συμφέροντα στην προσπάθεια να πείσει πως ενεργειακό κόστος-κόστος πράσινης μετάβασης- διεθνής ανταγωνιστικότητα είναι σε πλήρη ανισορροπία, με προφανείς επιπτώσεις για την οικονομία/κοινωνία. Εύλογο το ερώτημα, εάν μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, στις Βρυξέλλες θα τείνουν ευήκοον ους;

Οι ευρωεκλογές έγιναν, οι εκλογές στον ΣΕΒ ακολουθούν

Σήμερα το βράδυ η ενημέρωση δημοσιογράφων από την Ιουλία Τσέτη, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ομίλου ΟΦΕΤ. Την προσεχή Τρίτη 18 Ιουνίου (μία ημέρα νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση) θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του νέου Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. "Κάλπη" στον ΣΕΒ- πρώτη φορά μετά από 119 χρόνια ( ! ).

Για Εθνική και HelleniQ Energy το lockup (180 ημερών) έληξε το προηγούμενο διάστημα

Πλέον, θεωρητικά πάντα, τόσο το ΤΧΣ θα μπορούσε να ξεκινήσει την διαδικασία απο-επένδυσης- διαθέτοντας ανάλογα το 18,39% του μ.κ της ΕΤΕ όσο το ΤΑΙΠΕΔ να ενεργοποιήσει την διαδικασία για ένα δεύτερο placement στην HelleniQ Energy. Θυμίζοντας πως, το Ταμείο έχει το 31,2% (από 35,5%) και η πλευρά Λάτση/ΡΟ&ΙΗ το 40,4% (από 47,1%), με το 11% να διατίθεται (αρχές Δεκεμβρίου) στα 7 ευρώ.

Τι παίζει με Πειραιώς;

Για τρεις σερί συνεδριάσεις στη μετοχή της Πειραιώς πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών. Από Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή η μετοχή φιγουράρει στην πρώτη θέση, ενδεικτικά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας άλλαξαν χέρια 5,14 εκατ μτχ σε εύρος τιμών 3,76-3,826 (κλείσιμο στα 3,81 ευρώ). Προφανώς και σημαίνει κάτι, συνεκτιμώντας πως η τρέχουσα τιμή υπολείπεται των 4 ευρώ- του placement.

Στο επίκεντρο η μετοχή της Cenergy Holdings λόγω placement;

Με 79,78% η Viohalco στο μ.κ της Cenergy Holdings, γεγονός -λόγω "σφικτού" free float- που καθιστά ευχερέστερη την άνοδο της μετοχής. Στα 1,766 δισ η αποτίμηση της Cenergy Holdings, με την προοπτική εισόδου στην αγορά των ΗΠΑ να λειτουργεί σαν δέλεαρ για την προσέλκυση διορατικών διαχειριστών ξένων funds. Σε ιστορικά υψηλά η τιμή, η χρηματιστηριακή αξία και, πλέον, στην αγορά πληθαίνουν όσοι εκτιμούν πως ένα μίνι placement- 5%-7% του μ.κ- το πιθανότερο είναι πως θα γίνει πάνω από τα 2 δισ. Με 29,75% -από την αρχή του έτους- για τη μετοχή, έναντι 12,75% του Γενικού Δείκτη και 13,38% του FTSELarge Cap.

Από 24 Ιουνίου στους δείκτες FTSE/Russell Optima Bank και Orilina ΑΕΕΑΠ

Στον Mid Cap/All World η πρώτη, στον Micro Cap η δεύτερη. Στον MSCI Small Cap, ήδη από τις 15 Μαϊου η Optima Bank. Επίσης ο ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" στον FTSE25 Large Cap στην θέση της Quest, με την τελευταία να εντάσσεται στον FTSEMidCap αντικαθιστώντας με την Optima Bank τις Alumil και Premia. Μέσα στον Ιούνιο, οι αλλαγές στάθμισης, τα συνήθη rebalancing, με συγκεκριμένα funds να ενεργούν από την αρχή του μήνα ανάλογα.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ