To mega deal της ΤΕΝΕΡΓΑ, "ταύρος" για τη μετοχή της Intralot η Optima και το ντεμπούτο της Noval

To mega deal της ΤΕΝΕΡΓΑ, "ταύρος" για τη μετοχή της Intralot η Optima  και το ντεμπούτο της Noval
Γ. Περιστέρης ΤΕΝΕΡΓΑ

Πολλά και ενδιαφέροντα χρηματιστηριακά νέα

---Με την "καυτή πατάτα" της ακρίβειας/πληθωρισμού απληστίας ο Κώστας Σκρέκας δεν είναι και ο ευτυχέστερος των υπουργών. Κατανοητή η εύλογη επίκληση έρευνας του ΙΕΛΚΑ- για πρώτη φορά μείωση 1,25% σε τιμές προϊόντων σούπερ-μάρκετ. Ωστόσο, έχει προηγηθεί μεστή διψήφια αύξηση τιμών/επιβάρυνση στην τσέπη του καταναλωτή. Πόσο μάλλον όταν έρχεται σε κόντρα με την παραδοχή, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα αποτελεί… πεδίο δόξης λαμπρόν για τις πολυεθνικές, που επιβάλλουν υψηλότερες τιμές απ’ ότι σε χώρες πολύ πλουσιότερες από τη δική μας.

--- Προφανώς καλοδεχούμενες οι θετικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ΑΛΛΑ, με υποχρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας/πραγματικής οικονομίας/κοινωνίας, με επιτόκια 18%-20% στις (πιστωτικές) κάρτες, με επιτοκιακό spread σε εύρη...Grand Canyon, και μετά από ανακεφαλαιοποιήσεις e.t.c

--- Η μεγάλη- πολύ μεγάλη- συμφωνία που εδώ και καιρό περίμενε η κοινότητα στις υπογραφές της. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακή. Μέγα deal μεγέθους 2 δισ (συνολικά) με την απελευθέρωση κεφαλαίων/ρευστότητας, το μεγαλύτερο μέρος θα ξανά γυρίσει στην αγορά.

--- Μια χαρά τα έθεσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, όσον αφορά στα της ΜΕΤΚΑ. Στοχευμένα έργα, έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, μετρημένος δανεισμός, προσεκτικά το ανεκτέλεστο, περιθώριο απόδοσης at least 10%, εκπτώσεις τόσο-όσο προκειμένου να διαμορφωθεί ένα υγιώς δομημένο μέγεθος. Θα πάρει χρόνο, ο διευθύνων σύμβουλος Ντίνος Μπενρουμπή ήταν προσεκτικός ως προς τον χρόνο εισαγωγής (2026 ; ) όμως η αλήθεια είναι ότι στην κοινότητα- ειδικότερα σε όσους ακολουθούν τον Ευάγγελο από το μακρινό 1995 αδημονούν. Με την βεβαιότητα πως τους επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά. Συνεπώς, σταθερή οργανική ανάπτυξη του τομέα και σταδιακό "χτίσιμο" χαρτοφυλακίου για την "Μ-Παραχωρήσεις".

--- "Ταύρος" για τη μετοχή της Intralot η Optima Bank. Στα 1,55 ευρώ η τιμή-στόχος (τρέχουσα στα 1,182).Η χρηματιστηριακή «μετρά» το discount της μετοχής έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της εταιρείας στο 33%.Στην περίπτωση που η εισηγμένη εξακολουθήσει να μειώνει το χρέος, δημιουργείται μεγαλύτερο περιθώριο για re-rating, καθώς η απόκλιση/ discount διευρύνεται στο 43%.Οι αναλυτές της Optima Bank, εκτιμά πως, η Intralot, θα συνεχίσει να παράγει αυξημένες ελεύθερες ταμειακές ροές έως το 2027.Δηλαδή για τα 712 εκατ της τρέχουσας αποτίμησης συντρέχουν προϋποθέσεις για μέγεθος πάνω από ένα δισ προς το 1,2 δισ ευρώ.

--- Mε αυξημένες συναλλαγές Τετάρτη-Πέμπτη η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς άρχισαν να προθερμαίνονται ενόψει Euro 2024 και Ολυμπιακών στο Παρίσι. Σέντρα την προσεχή Παρασκευή 14 Ιουνίου, με Γερμανία-Σκωτία, ένας μήνας γεμάτος ποδόσφαιρο και σχεδόν αμέσως μετά Παρίσι.

--- Ενθαρρυντική η «πρώτη» της Noval Property. Με αυξημένες συναλλαγές -καθώς διευκολύνει το free float- στο εύρος των 2,779-2,82 ευρώ- στο ντεμπούτο της Τετάρτης, δείχνοντας πως μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση στο αρνητικό προηγούμενο των άλλων ΑΕΕΑΠ. Προφανές πως, χρειάζεται αναδιάρθρωση το πλαίσιο για τις (εισηγμένες) ΑΕΕΑΠ. Με την μεθοδική δουλειά που έγινε στην θυγατρική του ομίλου Viohalco, υπάρχει-ήδη- πρόσφορο έδαφος.

--- Στην γενική συνέλευση μετόχων της Motor Oil τα σπουδαία και για ΗΛΕΚΤΩΡ.Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Πέτρος Τζαννετάκης ήταν σαφής (στην ενημέρωση των αναλυτών) ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι ακόμα μεγαλύτερη εταιρεία, με μεγαλύτερο αποτύπωμα στην Ελλάδα, με την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου να υπηρετείται με την αναμενόμενη εξαγορά.

-----Αναμενόμενη, προεξοφλημένη η απόφαση των μελών της ΕΚΤ. Δημιουργικά ασαφής η επικεφαλής. Πλέον η προσοχή στην συνεδρίαση της FOMC στις 11-12 Ιουνίου, κοντός ψαλμός. Ευάλωτη-κυρίως και λόγω δυσθεώρητου χρέους- η Ιταλία. Για να δούμε, από Δευτέρα αλλά και στην πρώτη συνεδρίασητου Eurogroup.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ