ΕΚΤ: Η "επόμενη ημέρα" της κρίσιμης συνεδρίασης και ποιον στηρίζει ο Μυτιληναίος για τον ΣΕΒ

ΕΚΤ: Η "επόμενη ημέρα" της κρίσιμης συνεδρίασης και ποιον στηρίζει ο Μυτιληναίος για τον ΣΕΒ

Πράσινο φως για μέρισμα στις τράπεζες

SSM: Σήμερα-αύριο το Ο.Κ του Επόπτη για το μέρισμα/και το ύψος που θα μπορούν να διανείμουν οι διοικήσεις των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank, στους μετόχους τους. Από 10% έως το 30% των κερδών (2023).

ΕΚΤ: Η"επόμενη ημέρα" της κρίσιμης συνεδρίασης

Συνεχίζεται και σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις, ακολουθεί η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ.Ομως, για να δούμε λίγο πιο πέρα στην "επόμενη ημέρα". Επί μία 6ετία η ΕΚΤ φροντίζει- άλλοτε σιωπηρά, άλλοτε διακριτά- την δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους των κρατών μελών, συνακόλουθα του ιδιωτικού. Αρχικά μέσω του Asset Purchase Programms- αγοράζοντας κρατικά ομόλογα οικονομιών χωρών με επενδυτική βαθμίδα.

Ολων πλην Λακεδαιμονίων- ελληνικών τίτλων- ακολούθησε η πανδημία οπότε η ΕΚΤ ενεργοποίησε και το Pandemic Emergency Purchase Programm, όπου λόγω Pandemic και Emergency εντάχθηκαν και τα ελληνικά- δίχως να έχει αποκτηθεί το investment grade- Περίπου 2 τρισ χρέους αγοράσθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, και δεν αφορούσαν μόνο τα δικά μας, καθώς προβλήματα αντιμετώπιζε τόσο η Γαλλία όσο η Ιταλία ή το Βέλγιο.

Πλέον το ΑΡΡ δεν επεκτείνει τις αγορές, όπως και το ΡΕΡΡ, που σημαίνει πως η Φρανκφούρτη "τραβά" χρήμα πίσω, από αρχές 2024 ενώ στη συνέχεια αφ' ενός θα σταματήσει να ενεργεί ως εγγυητής, αφ΄ετέρου δεν θα επαναγοράζει σειρές που θα λήγουν. Τα funds "γύπες" οσμίζονται ήδη αίμα, βάζουν στο στόχαστρο τους Ρώμη, Βρυξέλλες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει από την Δευτέρα κιόλας.

Μία πρόχειρη ανάγνωση των στοιχείων (της Statista) για το ιταλικό χρέος, προκαλεί δέος. Στα 3,251 τρισ το 2024, προβολή για 3,381 το 2025, 3,509 τρισ το 2026 κ.ο.κ Σε σχέση με το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε ο συντελεστής επιτείνει το δέος. Σε αυτό το περιβάλλον, συγκριτικά χαλαρότεροι είναι στην Αθήνα, γιατί; μα επειδή στον ΟΔΔΗΧ ενεργούν ήδη για την ταχύτερη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, με πιθανότατο ενδεχόμενο το "ελληνικό χρέος" να είναι έξω από την εμβέλεια των vulture funds.

Τότε, θα έχει σημασία προφανώς το επιτόκιο αλλά κυρίως η διαφορά/spread, δλδ η πραγματική διαφορά απόδοσης. Αlpha Bank: Μόλις τελευταία, η διοίκηση της Alpha Bank άδραξε την ευκαιρία και "βγήκε" με Tier II- 500 εκατ- με τις προσφορές στο 1,5 δισ , την απόδοση στο 6,25% και το 89% plus στα χέρια μακροπρόθεσμων επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, διαχειριστές κεφαλαίων), αρκετά safe καταστάσεις σε καιρούς όπως οι τωρινοί.

ΣΕΒ: Ο Μυτιληναίος... στηρίζει Θεοδωρόπουλο

Εκλογές έρχονται, και στον ΣΕΒ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ήταν ξεκάθαρος: Αφ' ενός, χαίρομαι που υπάρχουν δύο υποψήφιοι, μετά από 117 χρόνια, σχολιάζοντας τις υποψηφιότητες Σπύρου Θεοδωρόπουλου και Ιουλίας Τσέτη. Αφ' ετέρου, είναι εξαιρετικός επιχειρηματίας ο Θεοδωρόπουλος και ενεργός εδώ και πολλά χρόνια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, είπε, για να προσθέσει: "...Έχει την απόλυτη στήριξή μας...".
Πιο σαφής δεν γινόταν.

ΧΑ/ΜΕΤΚΑ: Οταν μεγεθυνθεί υγιώς, οργανικά και λειτουργικά η ΜΕΤΚΑ θα (ξανά) εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, αυτά είναι. Πότε; τέλος 2025-αρχές 2026. Αλλωστε είναι τόσο μεγάλο το κατασκευαστικό έργο (περί τα 26 δισ ) που business υπάρχουν για όλους. Εάν λυθούν και ζητήματα έγκαιρης χρηματοδότησης, εγγυητικών κ.λ.π που αιτούνται οι του ΣΤΕΗΤ τότε η υλοποίηση θα είναι ταχύτερη, αποτελεσματικότερη.

Cenergy Holdings: Η διοίκηση υλοποιεί μεθοδικά ένα προς ένα τα βήματα της επένδυσης στις ΗΠΑ.. Όπως έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση της εισηγμένης η θυγατρική της στις ΗΠΑ με την επωνυμία Hellenic Cables Americas, σχεδιάζεται να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, επένδυση ύψους 300 εκατ. $...και λιμάνι: η Hellenic Cables Americas βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης ενός παραθαλάσσιου ακινήτου ( έκτασης περίπου 155 στρεμμάτων στο Wagners Point/Βαλτιμόρη), καθώς η μονάδα θα πρέπει να διαθέτει και λιμάνι.

Noval Property: και μέρισμα σε όσους εγγράφηκαν στην δημόσια προσφορά/εισαγωγής, και συμμετοχή της EBRD, και με δελεαστικό discount.Προσεκτικός ο σχεδιασμός, με δέλεαρ για έναν ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στην σχετική διαδικασία. Πολύς (και καλός ) κόσμος χθες πρωϊ στο κεντρικό της ΕΧΑΕ.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ