Ο Παντελιάδης εύχεται μείωση τιμών, τα ομόλογα... κερδίζουν τις μετοχές και ξενοδόχος ο Σ. Κόκκαλης

Ο Παντελιάδης εύχεται μείωση τιμών, τα ομόλογα... κερδίζουν τις μετοχές και ξενοδόχος ο Σ. Κόκκαλης

Θα χωρέσουν τα γραφεία της ΜΥΤΙΛ το κοινό που θα παραβρεθεί στη Γ.Σ. ;

Πάνω τα ομόλογα-κάτω οι μετοχές

Από τα μέσα Μαΐου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν πάρει τα πάνω τους. Μάλιστα σε ότι αφορά στο ελληνικό κρατικό χρέος τα yields αυξάνονται (δλδ ακριβαίνει το κόστος χρήματος) εδώ και δύο (2) εβδομάδες, δηλαδή το διάστημα που στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξελίσσεται σημαντική διόρθωση για τις τιμές των μετοχών. Από τις 1.505,35 μονάδες (Παρασκευή 17/5) και τις 1.505,07 (Δευτέρα 20/5)- ευδιάκριτος σχηματισμός "διπλής κορυφής" η χρηματιστηριακή αγορά είναι σε διόρθωση, με αυτήν των ομολόγων/χρέους σε αντίστροφη πορεία.

Στο 3,669% το GR10Y (χθεσινή τιμή) από 3,392% (χαμηλό 16/5). Ομως, το έλλειμμα αποταμίευσης, ή πιο συγκεκριμένα η ανεπάρκεια των εγχώριων αποταμιεύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, οδηγεί στην προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό και αντανακλάται στα επίμονα υψηλά ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την τελευταία 20ετία. Το επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να "μετρά" προσεκτικά τα λόγια του.

Τι σημαίνει αυτό; Η χώρα ξοδεύει πολύ περισσότερα απ’ όσα παράγει, ή με άλλα λόγια, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγχώριες αποταμιεύσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της έντονης αύξησης των επενδύσεων τη διετία 2021-2022, υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.

Σε αυτά προσθέτουμε και την σταθερά αρνητική πιστωτική επέκταση, για ακόμη έναν μήνα. ...και οι ευχές Παντελιάδη. Αλλά και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό- και δη στα τρόφιμα/είδη διατροφής- με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη να εύχεται (sic) τη μείωση των τιμών. Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ (και επικεφαλής της Metro) "...η πληθωριστική αύξηση των τιμών και του τζίρου, δεν είναι υγιής. Θέλουμε έναν καταναλωτή που έχει την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει. Για εμάς EYXH είναι να μειωθούν οι τιμές..."

KAI ξενοδόχος ο Σωκράτης (Κόκκαλης)

Οσοι παρακολούθησαν προσεκτικά τα όσα είπε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Intracom Holdings στην γενική συνέλευση μετόχων της εισηγμένης ενημερώθηκαν για τα της συμφωνίας με την "Ευρώπη" Ασφαλιστική, τη multiplex συμφωνία με τον Νίκο Μακρόπουλο και απόρησαν με την ξεκάθαρη αναφορά του Σωκράτη Κόκκαλη πως "βολιδοσκοπείται η αγορά και πραγματοποιούνται συζητήσεις για πιθανές εξαγορές κυρίως στον τομέα του τουρισμού".

Δεν ήταν λίγοι δε αυτοί που την συσχέτισαν με την πρόσφατη ενίσχυση της θέσης στην Selena Enterprices Company Ltd (θυγατρική της ΛΑΜΨΑ που εξαγόρασε τα ποσοστά των τραπεζών -33,91%- και ελέγχει τα καζίνο Πάρνηθας -νυν project Voria- και Θεσσαλονίκης). Σημειωτέον πως η πλευρά Κόκκαλη διατηρεί ποσοστό στην εταιρεία και μέσω της Intralοt.

...θα χωρέσει το Auditorium της Mytilineos ;

Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του group Mytilineos. Σύμφωνα με την πρόσκληση: Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy and Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, προσκαλούν σε μία σημαντική στιγμή για την εταιρεία και ένα νέο, ακόμη πιο δυναμικό κεφάλαιο στην πορεία εξέλιξής της.

Χώρος διεξαγωγής της γ.σ το Auditorium του ομίλου, Αρτέμιδος 8/Μαρούσι. Γνωστός χρηματιστής ενθυμούμενος την συμμετοχή μετόχων, επενδυτών, κ.λ.π στην περυσινή γ.σ συνεκτιμώντας την δυναμική εξελίξεων που "τρέχει" για το group όπως τις όλο και συχνότερες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου, διερωτάτο κατά πόσον θα χωρέσει το κοινό. Συμπλήρωσε δε ότι, ακόμη και το Christmas Theater μικρό θα ήταν...(σ.σ. Χωρητικότητας 3.000 ατόμων). ΄ Η μήπως το ΟΑΚΑ...

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ