Το ξεφόρτωμα των θεσμικών, η εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική από την Intracom και η μάχη του ΣΕΒ

Το ξεφόρτωμα των θεσμικών, η εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική από την Intracom και η μάχη του ΣΕΒ
Σ. Κόκκαλης - Ν. Μακρόπουλος

Μίνι placement στην ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ και η αγορές Νάτση στην Orilina

Ξεφορτώνουν θεσμικοί ( ; )

Λίγο άτσαλη η χθεσινή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους traders να επηρεάζονται λιγότερο από την τροπή της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά και περισσότερο από εγγενείς λόγους και αφορμές. Αρνητικό το κλίμα εκτός, καθώς οι επενδυτές εστιάζοντας στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ (6 Ιουνίου) δεν είχαν σαφέστερη εικόνα για την τακτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Πρακτικά, η προεξοφλούμενη μείωση κατά 25 μ.β (στο 3,75%) του βασικού επιτοκίου θα είναι η μόνη; θα ακολουθήσει άλλη;, άλλες; γιατί προφανώς με κόστη χρήματος (στο 3,75%) η φθίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία απλά δεν βγαίνει.

Νέα διόρθωση για τον Stoxx 600- δεύτερη σερί- η μεγαλύτερη από την συνεδρίαση της 30ης Απριλίου.Προτελευταία συνεδρίαση Μαϊου και 5μηνου σήμερα, το πιθανότερο το μερικό "κλείδωμα" θέσεων να συνεχισθεί. Πάντως χθες, κυρίως εγχώριοι θεσμικοί ήταν πωλητές σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Εξαγορά και εισαγωγή στο ΧΑ της "Ευρώπη Ασφαλιστική" από την Intracom Holdings

Βγήκαν ειδήσεις στην χθεσινή γενική συνέλευση της Intracom Holdings, πέραν της επιβεβαίωσης (σταδιακής) απόκτησης της "Ευρώπη" ασφαλιστικής, και η αναφορά του προέδρου στην προοπτική εισαγωγής της εταιρείας στο ΧΑ μέσα στο 2024. Παρουσία του Νικόλαου Α. Μακρόπουλου, ιδιοκτήτη της Ευρώπη Ασφαλιστική, ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της Intracom Holdings, Σωκράτης Κόκκαλης, σημείωσε πως στόχος είναι η Ευρώπη Ασφαλιστική να αποτελέσει έναν από τους ισχυρούς παίκτες της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς και στάθηκε στο κύμα εξαγορών ελληνικών εταιρειών από ξένες εταιρείες που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα.

Πάντως χρηματιστηριακά η ημέρα δεν ήταν καλή ούτε για την Intracom Holdings με τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο εγχείρημα. Μάλιστα, η αρχική-προσωρινή- αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εισηγμένης είχε αρνητικό αντίκτυπο, καθώς με την επάνοδο στο ταμπλό οι πωλητές είχαν επικρατήσει κατά κράτος.

Motor Oil Vs HelleniQ Energy

Στα 2,991 δισ η αποτίμηση της Motor Oil, στα 2,536 δισ της HelleniQ Energy. Σημαντική η "ψαλίδα" μεταξύ των 2 ομίλων, ας δούμε τι λένε αναλυτές οι οποίοι παρακολουθούν τους κλάδους διύλισης-ενέργειας. Στα 2,979 δισ ο κύκλος εργασιών της Motor Oil έναντι 3,280 της HelleniQ Energy, στο 3μηνο. Πλην όμως, καθαρή κερδοφορία 192,1 εκατ για την πρώτη έναντι 179 εκατ για την δεύτερη.Δηλαδή, ο όμιλος Motor Oil με λιγότερες μονάδες και κατά τι μικρότερο κύκλο εργασιών σημειώνει μεγαλύτερη καθαρή κερδοφορία. Πρακτικά, μεγαλύτερη απόδοση κεφαλαίων αλλά και επενδεδυμένων κεφαλαίων, με χαμηλότερα λειτουργικά κόστη και με φθηνότερα κόστη χρήματος.

Με το "γάντι" οι πρώτες κόντρες μεταξύ Σπύρου Θεοδωρόπουλου vs Ιουλίας Τσέτη για την προεδρία του ΣΕΒ.

"Δεν είμαι από τζάκι..." είπε ο πολύπειρος επιχειρηματίας-ουσιαστικά απαντώντας στην σιδηρά κυρία της φαρμακοβιομηχανίας συμπληρώνοντας πως η ίδια βρήκε την εταιρεία από τον πατέρα της."Εάν δεν εκλεγώ θα παραιτηθώ..." προφανώς από διοικητικές θέσεις του ΣΕΒ, τον οποίο θεωρεί επιτυχημένο που χρήζει όμως βελτίωσης. Ως προς την κριτική του προς τις Βρυξέλλες, κινήθηκε-λίγο ως πολύ- στην γραμμή Δημήτρη Παπαλεξόπουλου-Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Αρκετά αιχμηρός, σημειώνοντας πως "... δυστυχώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική, προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά ενώ η Ευρώπη όχι. Υπάρχει αποβιομηχάνιση. Οπότε πρέπει να αφήσουμε τις πολυτέλειες και να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα..." (σ.σ. όπου πολυτέλειες η εμμονική/μονοδιάσταση πολιτική της Ε.Ε για την πράσινη μετάβαση).

Από την πλευρά της η διεκδικήτρια της προεδρίας σε ανοιχτή επιστολή της με θέμα «Εκλογές ΣΕΒ 18ης Ιουνίου 2024, με φυσική παρουσία» στον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ζητούσε να ενημερωθεί για τους λόγους για τους οποίους το ΔΣ του Συνδέσμου δεν έδωσε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα μέλη του και αντί αυτού η ψηφοφορία θα γίνει δια ζώσης.

Με περίπου 800 μέλη ο Σύνδεσμος, το συγκεκριμένο μέτρο (που ψηφίσθηκε από το δ.σ ) μειώνει το "εκλογικό ακροατήριο" όπου θα μπορούσε να απευθυνθεί η επικεφαλής της UniPharma, "δεξαμενή" στην οποία προσέβλεπε προκειμένου να κερδίσει την πλειοψηφία.

Aγοραστής ο Τρύφων Νάτσης στην Orilina

Ξαναμαζεύει το μ.κ της Orilina ο Τρύφων Νάτσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση (στο athex) ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΕΑΠ και η σύζυγος του-Δέσποινα Παντοπούλου (Νάτση) αγόρασαν 3.121.869 μτχ (στις 23 Μαϊου (ήτοι το 2,5% ) με μέση τιμή κτήσης τα 0,94 ευρώ/μετοχή.Πλέον το ποσοστό τους ανέρχεται ( συνολικά ) στο 53,12% του μ.κ.

ΕΥΑΘ: Μίνι placement του ΤΑΙΠΕΔ λόγω free float ;

Την διάθεση ενός μικρού μειοψηφικού ποσοστού εξετάζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.Ο λόγος; η εναρμόνιση με το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΧΑΕ ως προς την ελεύθερη διασπορά, την ελάχιστη χρηματιστηριακή αξία κ.λ.π. Μέτοχοι της Επιχείρησης είναι: Ελληνικό Δημόσιο 50% + 1 ψήφος, ΤΑΙΠΕΔ 24,02%, VIGIE Group/SUEZ 5,46%, και 20,52% λοιποί μέτοχοι. Η ενδεχόμενη διάθεση του 4,02% (τουλάχιστον) από το σύνολο της συμμετοχής του Ταμείου θα έλυνε το θέμα του free float.Αλλωστε αγοραστές υπάρχουν.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ