To σενάριο "Α" για τον ΦΠΑ στον καφέ, το ταξίδι αστραπή της Moodys στην Αθήνα και τα νέα φοροκίνητρα

To σενάριο "Α" για τον ΦΠΑ στον καφέ, το ταξίδι αστραπή της Moodys στην Αθήνα και τα νέα φοροκίνητρα

Έτοιμα τα σενάρια για τον ΦΠΑ του καφέ και ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση. Έτοιμα τα σχέδια και για τα νέα φοροκίνητρα ενοικίασης ακινήτων με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τον Ιούνιο. Μήνα κατά τον οποίο θα έχουμε... επισκέψεις εδώ στην Αθήνα από τους αναλυτές της Moody's. Συναντήσεις με μεγάλο ενδιαφέρον... 

To «βασικό σενάριο» για τον ΦΠΑ στον καφέ

Μπορεί δημοσίως το οικονομικό επιτελείο να θέλει να κρατάει «κλειστό» το θέμα με τον συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ μέχρι και το τέλος Ιουνίου, όμως στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου τα σενάρια είναι ήδη πάνω στο τραπέζι για να μετρηθούν δημοσιονομικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις. Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι τρία: πρώτον να υπάρξει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ και στα ροφήματα για μέχρι το τέλος του χρόνου με το πλεονέκτημα να έχει να κάνει με το ότι δεν θα διαταραχθεί η αγορά μέσα στην τουριστική περίοδο. Αυτό το σενάριο κοστίζει περίπου 70 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει πλήρης μετάταξη στο 24%. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις ανατιμήσεων ειδικά σε μια περίοδο που η χρηματιστηριακή τιμή του καφέ κινείται και πάλι επικίνδυνα υψηλά. Το 3ο σενάριο που συγκεντρώνει και αρκετές πιθανότητες είναι να πάει στο 24% ο σερβιριζόμενος καφές και να παραμείνει στο 13% το take away. H λογική είναι ότι ο καφές στο χέρι είναι υπηρεσία που απευθύνεται κυρίως στον εργαζόμενο ενώ ο σερβιριζόμενος αφορά και στον τουρίστα και στον επισκέπτη. Αποφάσεις, προς το τέλος Ιουνίου…

Έρχεται η Moody’s…

Αυτή η επίσκεψη των αναλυτών της Moody’s που προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουνίου θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Φυσικά, δεν θα γίνει με τυμπανοκρουσίες και ανακοινώσεις καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ταξίδι συλλογής στοιχείων ενόψει της επόμενης αξιολόγησης του φθινοπώρου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο να έρθουν οι αναλυτές της Moody’s αντιμέτωποι με τα επιχειρήματα και τα ερωτήματα της ελληνικής πλευράς που αυτή τη φορά θα τεθούν επιτακτικά. Για παράδειγμα: γιατί η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα από την Moody’s ενώ η Ιταλία έχει; Δεν είναι μικρότερο το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από το ιταλικό; Δεν αναγνωρίζεται αυτό από τους επενδυτές που δίνουν στην Ελλάδα χαμηλότερες αποδόσεις; Δεν ισχύουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βλέπουν το ελληνικό χρέος να αποκλιμακώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ χωρίς να συμβαίνει το ίδιο με το αντίστοιχο της Ιταλίας; Δεν είναι βάσιμες οι προβλέψεις ότι μέχρι το 2026 η Ελλάδα δεν θα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη; Δεν παίζει ρόλο ο δείκτης καθαρού χρέους στον οποίο η Ελλάδα έχει πολύ καλές επιδόσεις λόγω των πολύ υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που επέστρεψαν και πάλι πάνω από τα 35 δις. ευρώ; Ο στόχος είναι προφανής: η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έστω και την άνοιξη του 2024 ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση και στην μεγάλη πελατεία του ισχυρότερου ελεγκτικού οίκου στον πλανήτη…

Ομολογία… αποτυχίας για τις ανακαινίσεις

Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα κίνητρα (φορολογικά αυτή τη φορά) για την ενοικίαση κλειστών διαμερισμάτων. Το πρόγραμμα ανακαινίζω – νοικιάζω δεν… περπατάει οπότε το θέμα θα εξεταστεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον να γίνει ένα… ρεκτιφιέ του προγράμματος ώστε να μην πάνε χαμένα τα 50 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το πρόγραμμα και δεύτερον να εξεταστεί επί νέας βάσης και το αίτημα των ιδιοκτητών να δοθούν φορολογικά κίνητρα (π.χ μείωση συντελεστών φορολόγησης) για την μακροχρόνια μίσθωση κλειστών ακινήτων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ