Καραμπόλες για τον πρόεδρο της HelleniQ Energy, η αποτίμηση της ΛΑΜΨΑ και το νέο road show της JPMC

Καραμπόλες για τον πρόεδρο της HelleniQ Energy, η αποτίμηση της ΛΑΜΨΑ  και το νέο road show της JPMC
Σ.Λιβανός

Οι... Σπαρτιάτες καθορίζουν την προεδρία μεταξύ των δύο διεκδικητών Λιβανού Παπαθανασίου

HelleniQ Energy. Kαι νέα θητεία Παπαθανασίου;

Αποχωρεί ο Γιάννης Παπαθανασίου από την θέση του προέδρου της HelleniQ Energy, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του. Επικρατέστερος, ο Σπήλιος Λιβανός- γνωστές οι άριστες σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την εποχή του Κολλεγίου, με τον ίδιο να επιθυμεί την συγκεκριμένη θέση. Γνωστά, λίγο ως πολύ τα ανωτέρω. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξουν ανατροπές, σύμφωνα με πολιτικό παράγοντα ο οποίος "δείχνει" τις εξελίξεις με επίκεντρο τις έδρες των "Σπαρτιατών" που, κατά πως φαίνεται, θα επιμεριστούν αναλογικά σε Ν.Δ και λοιπά κόμματα της Βουλής.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση; 6 έδρες θα πάνε στην Ν.Δ, με αποτέλεσμα ο Σπήλιος Λιβανός να έχει τη δυνατότητα να καταλάβει τη μία από τις έξη έδρες. Υποθέσεις εργασίας θα πείτε, καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τις έδρες των "Σπαρτιατών", και όμως μπορεί ο εν λόγω παράγων να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της επιλογής ή της βουλευτικής θέσης ή αυτής του προέδρου της HelleniQ Energy. Εάν επιλέξει την πρώτη, πιθανότατα θα ανανεωθεί η θητεία του Γιάννη Παπαθανασίου.

"Κάλπη": προεξοφλούν και δεύτερο placement

Οσο πλησιάζουμε προς την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι η Ν.Δ θα λάβει- τουλάχιστον- 31% τόσο ενισχύονται οι αγορές συγκεκριμένων ισχυρών εφοπλιστικών παραγόντων στο "χαρτί". Κοινός τόπος πως, η κάλπη θα "βγάλει" τον χρόνο από-επένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική (πρόσφατα το fpress αναφερόταν σχετικά, στα 3 ενδεχόμενα) όπως και της νέας διάθεσης σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού του μ.κ της HelleniQ Energy.

Επίσης γνωστό πως, εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό για την κυβέρνηση το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να επισπεύσει την σχετική διαδικασία. Θα εξαρτηθεί και από το θέμα της Εθνικής, πάντως οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν μεθοδικά να "χτίζουν" θέσεις. Το χθεσινό συν 2,53% για τη μετοχή στα 8,715 ευρώ, με συναλλαγές 236 χιλ τμχ.

ΛΑΜΨΑ: Ποιος φροντίζει την αποτίμηση της

Δεν περνά απαρατήρητη από τους πιο παρατηρητικούς η άνοδος για τη μετοχή της ΛΑΜΨΑ. Με περιορισμένο μεν αριθμό συναλλαγών- γνωστό πως "χαρτιά" δεν υπάρχουν στην αγορά- αλλά με διακριτές στοχευμένες εντολές εδώ και 2 εβδομάδες με αποτέλεσμα η μετοχή να έχει ενισχυθεί αθόρυβα και κάτω από τα...ραντάρ της κοινότητας στα 38 ευρώ.

Νέο υψηλό, συνακόλουθα μεγαλύτερη αποτίμηση-πλέον- στα 769,1 εκατ. Ευρώ. Μία εξήγηση θα μπορούσε να σχετίζεται με το νέο πλαίσιο που θέλει να περάσει η ΕΧΑΕ (για ελεύθερη διασπορά, όρια αποτίμησης), μία άλλη όμως θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αφορά στην εκτίμηση του Θανάση Λασκαρίδη πως, το fair value της ΛΑΜΨΑ είναι (τουλάχιστον) ένα δισ. ευρώ. Εκτίμηση που φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 150 χρόνια "Μεγάλη Βρεταννία".

JPMC: Και νέο road show;

Ενας κύκλος παρουσίασης εισηγμένων "ειδικού βάρους" του ΧΑ είναι, απ' ότι μαθαίνουμε, στον σχεδιασμό της JPMC. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα φέρεται να είναι σε επαφές με την διοίκηση της ΕΧΑΕ προκειμένου να προχωρήσει σ' ένα μίνι road show ακόμη και μετά τις εκλογές. Είναι και η προοπτική από-επένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική, ενδεχομένως και του placement της HelleniQ Energy. Δραστήριο το ελληνικό τμήμα της JPMC, υπό τον Στέλιο Παπαδόπουλο, που σύντομα θα στεγάζεται σε μεγαλύτερα γραφεία (καθώς ενισχύεται το προσωπικό και αυξάνονται οι δραστηριότητες).

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ