Η Lavipharm, η κάνναβη, το Q1 της ΔΕΗ, το τραπεζικό γλέντι και οι billioners του ελληνικής ναυτιλίας

Η Lavipharm, η κάνναβη, το Q1 της ΔΕΗ, το τραπεζικό γλέντι και οι billioners του ελληνικής ναυτιλίας

Πολλές οι συγκινήσεις που προσφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο

Το Q1 της ΔΕΗ

Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη 3μηνου η ΔΕΗ, με μέρος της κοινότητας να προεξοφλεί από την προηγούμενη εβδομάδα πως θα ξεπεράσουν την αρχική πρόβλεψη της διοίκησης. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η άνοδος τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις, έως τα 11,84 ευρώ στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Στο υψηλό ημέρας και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές (295 χιλ τμχ) σε εύρος 11,67-11,84 ευρώ.

Στο 5,57% του μ.κ οι ίδιες μετοχές, στο 10% η συμμετοχή του CVC Capital- με γνωστό το ενδιαφέρον για αύξηση του ποσοστού- "τρέχει" το project των οπτικών ινών (ενδεχομένως έτσι να εξηγείται και η χρηματιστηριακή στασιμότητα του ΟΤΕ). Στα 4,522 δισ η αποτίμηση του ομίλου, στην όγδοη θέση της σχετικής κατάταξης, θυμίζοντας πως μέσα 2019 είχε συρρικνωθεί στα 380 εκατ. ( ! ).

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ωφελημένοι (και ) οι Greeks του shipping

"Είναι μία τραγωδία για την ανθρωπότητα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ευκαιρίες..." είχε πει ο Γιώργος Προκοπίου σε συνέδριο για την διεθνή ναυτιλία, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ετσι εξηγείται το ότι σύμφωνα με το Forbes οι Greeks billionaires του shipping φθάνουν πλέον τους 12 από τους οποίους οι 7 είναι νέοι (στην σχετική λίστα). Με περιουσία που υπολογίζεται στα 32 δισ. $, περίπου το 13% του ΑΕΠ, οι Ελληνες εφοπλιστές βγαίνουν κερδισμένοι από την κρίση, που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας.

Παράλληλα οι tycoons είναι πρώτοι σε πωλήσεις στα υψηλά της ναυλαγοράς και στην τριάδα των μεγαλύτερων σε παραγγελίες ναυπήγησης νέων πλοίων (κυρίως Κίνα, δευτερευόντως Κορέα), που υπολογίζονται σε 200 δισ$. Αυτή είναι η...δεξαμενή της ποντοπόρου ναυτιλίας, εταιρειών εισηγμένων- κυρίως στο NYSE- που ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ προσέβλεπε να προσελκύσει για εισαγωγή και παράλληλη διαπραγμάτευση στο ΧΑ.

Μπορεί ο Γιάννος Κοντόπουλος να μην τα έχει καταφέρει, μέχρι τώρα, με το dual listing των ναυτιλιακών, φαίνεται όμως πως είναι κοντά στο να εξασφαλίσει το Ο.Κ του Βύρωνα Νικολαϊδη για το εγχείρημα εισαγωγής της PeopleCert στο ΧΑ. Αμφότεροι ήταν το Σ.Κ στην Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με έγκυρες πηγές 2-3 εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν από την πλευρά της ΕΧΑΕ κατά πάσα βεβαιότητα θα προχωρήσουν.

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μερίσματος από τις τράπεζες

Με την ανακοίνωση των μεγεθών 3μηνου από τις διοικήσεις των Eurobank, Alpha Bank έκλεισε η αυλαία για το εγχώριο συστημικό banking. Με την κερδοφορία των 4 συστημικών να υπερβαίνει το 1 τρισ. ευρώ επιβεβαιώνεται η σταθερότητα της διαδικασίας επαναφοράς προς την κανονικότητα, που φέτος για πρώτη φορά μετά από 16 έτη ξανά απευθύνονται προς τους μετόχους/επενδυτές με καθαρές χρηματικές διανομές.

Το 2023 αποτελεί έτος-ορόσημο και καμπής συνάμα με τον SSM να δίνει, και τυπικά, την έγκριση του για την διανομή κερδών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευρύτερα εννοούμενη αγορά. Αρχές Ιουνίου ο Επόπτης θα ανάψει το "πράσινο φως" , εκκίνηση και μόνο καθώς οι επόμενες χρήσεις προοιωνίζονται πιο γενναιόδωρες για τους μετόχους/επενδυτές.

Καλοκαίρι του 2024 οι διοικήσεις των 4 συστημικών θα διανείμουν συνολικά περί τα 850 εκατ , σχεδόν το 25% της κερδοφορίας του 2023. Με γνώμονα τα μεγέθη Q1/2024 ένα χρόνο μετά- καλοκαίρι του 2025- το "καρέ" θα μπορεί να μοιράσει-τουλάχιστον- ένα ( 1 ) δισ ανεβάζοντας τον πήχη της μερισματικής απόδοσης-επί της ουσίας- καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστικό τον κλάδο.

Με την προϋπόθεση πως στην 2ετία δεν θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση ο στόχος του 1,5 δισ plus- για την μεθεπόμενη χρήση- θεωρείται εφικτός, εάν και εφ' όσον παράλληλα "τρέχουν" τόσο η μείωση του "βάρους" λόγω απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία όσο συντηρείται η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία. Συνεκτιμώντας ότι, κάποια στιγμή η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια- προοπτικά σε ορίζοντα 12μηνου- το 3% ή και 2,75% θα είναι το πιθανότερο βασικό επιτόκιο στην ευρωζώνη.

Η Lavipharm, η κάνναβη και τα 200 εκατ ευρώ

Στα 0,978 ευρώ η μετοχή της Lavipharm, με "τρέξιμο" 15,06% σε διάστημα εβδομάδας είναι από τις περιπτώσεις μετοχών/εισηγμένων που δεν πέρασαν απαρατήρητες το τελευταίο διάστημα. Την Πέμπτη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα υπερβούν τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης. Ομως δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος για το overweight του "χαρτιού" αλλά και η προοπτική κερδοφορίας από την χρήση ιατρικής/φαρμακευτικής κάνναβης. Οι αναλυτές χρησιμοποιούν ως ενδεικτική την περίπτωση των πωλήσεων στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν λοιπόν πρωτοξεκίνησαν οι συνταγογραφήσεις μόλις ξεπερνούσαν τις 4.000 ενώ μέσα σε μία 3ετία εκτοξεύτηκαν τρία στις 123.615. Ο δε σύνθετος ετήσιος ρυθμός αύξησης (CAGR) με βάση τον οποίο καθορίζεται ο ρυθμός απόδοσης διαμορφώθηκε στο 708% ( ! ). Ποσοστό που ανάλογό του καταγράφηκε και στην Ισπανία όταν πρωτοξεκίνησε η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης το 2018 όπου έφτασε στο +610%, αλλά και στην Αυστραλία με ένα 785% CACR όταν πρωτοξεκίνησε το 2016. Κάτι ήξερε ο Τάσος Αστυφίδης όταν με το fund Ambrosia Capital υποστήριζε/συμμετείχε στην αμκ, σχεδόν μία...Lavipharm φθηνότερα. Πλέον η αποτίμηση της είναι στα 164,2 εκατ.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ