Φοβήθηκαν μην πάθουν... Κατρούγκαλο και "άδειασαν" τον Θεοχάρη - Γιατί οι Ελληνες κόβουν το λάδι
Θα μείνουμε λοιπόν για μερικούς μήνες με την απορία
Φοβήθηκαν μην πάθουν… Κατρούγκαλο
Όποιος κατάλαβε τι θέλει να πει ο… ποιητής (σ.σ η κυβέρνηση) για το θέμα της φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων να σηκώσει το χέρι του. Από τις 26 Σεπτεμβρίου με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης επαναλαμβάνει ότι έχουν μπει στο τραπέζι διάφορα σενάρια για την φορολόγηση και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου. Σπεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αδειάσει ουσιαστικά τον υφυπουργό μην και νομίζει κανείς ότι η κυβέρνηση θα την πατήσει όπως ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά με τον Κατρούγκαλο, και το βράδυ έρχεται ο υπουργός Οικονομικών για να ξεκαθαρίσει (υποτίθεται) το τοπίο δηλώνοντας ότι μελετάται ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ουσιαστικά ο υπουργός παρέπεμψε στις εξαγγελίες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι οποίες όμως δεν αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους αλλά το σύνολο όσων ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα. Θα μείνουμε λοιπόν για μερικούς μήνες με την απορία:
Πώς θα αρθούν οι αδικίες όταν πολλές από αυτές πηγάζουν από τους ίδιους τους φορολογικούς συντελεστές;
Πώς θα αντιμετωπιστεί η μεγάλη κερκόπορτα του φορολογικού αρμπιτράζ που επιτρέπει στον επαγγελματία να «σπάει» τα έσοδα σε διάφορα φυσικά πρόσωπα μειώνοντας την τελική επιβάρυνση;
Είναι προφανές το γιατί έγιναν όλα αυτά. Η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τώρα το θέμα (έχουμε εκλογές την άλλη εβδομάδα μην το ξεχνάμε) και ο υφυπουργός Οικονομικών έδωσε το δικαίωμα να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση πρόωρα. Φαίνεται ότι έγιναν οι σχετικές… συστάσεις από Μαξίμου μεριά και… προχωράμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To colpo grosso του Ιβαν Σαββίδη με τους Ινδούς και η ισχυροποίηση της θέσης του στην Ελλάδα
Τα "μαστουρωμένα" πρόβατα, οι προοπτικές της lavipharm και η ζημιά που υπέστη η AGROFRODIS στο Βόλο
Γεννάνε και τα κοκόρια του
Τρόμος στην Ιταλία καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε χθες στο 4,9% που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10ετών. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Ιταλού διαχειριστή του δημοσίου χρέους ο οποίος ξέρει ότι πρέπει να εκδώσει ομόλογα 400 δις. ευρώ το 2024 για να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Στην αγορά τα βάζουν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της με αποτέλεσμα να καλλιεργείται έδαφος κερδοσκοπίας. Μέχρι και Γερμανία έφτασε κοντά στο 3%. Όσο για την Ελλάδα; Το 10ετές κινείται στο 4,5% αλλά στον ΟΔΔΗΧ δεν δείχνουν να ανησυχούν. Πρώτον διότι οι εκδόσεις για φέτος έχουν ολοκληρωθεί ενώ για του χρόνου δεν χρειάζονται περισσότερα από 7 δις. ευρώ ομολόγων. Όσο για τα swaps, παράγουν κέρδη συνεχώς. Εξ’ ού και η φράση: γεννάνε και τα κοκόρια στον ΟΔΔΗΧ.
Προς αναζήτηση πάσης φύσεως αποδόσεων
Αυξημένο- συγκριτικά πάντα- το ενδιαφέρον για τα έντοκα του ελληνικού Δημοσίου. 6μηνης διάρκειας με 3,9% απόδοση, not bad. Με το χρηματιστήριο σε κατηφόρα όλο τον Σεπτέμβριο, ορισμένοι αναζητούν εναλλακτικές και στρέφονται -πλέον- ακόμη και σε έντοκα. Παράλληλα ενισχύεται η ζήτηση για "μερισματοφόρες" μετοχές, για αυτό και το ενδιαφέρον λ.χ. για Τράπεζα της Ελλάδος (4%), ΑΔΜΗΕ (2,5%),ΟΠΑΠ κ.α
Κόβουν και το λάδι
Θέλει προσεκτική ανάγνωση από το οικονομικό επιτελείο η έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Δείχνει ξεκάθαρα ότι τα νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση βασικών τροφίμων προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα τα οποία «κάλπασαν» το 2022 με διψήφιο ποσοστό. Και μην βιαστούμε να μιλήσουμε για μείωση κατανάλωσης στα είδη πολυτελείας. Το ψωμί είναι στη λίστα, το λάδι, το ρύζι και το κρέας. Το δεύτερο στοιχείο είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων λόγω ακρίβειας. Τα φτωχότερα νοικοκυριά υποχρεώνονται πλέον να δίνουν το 60% του εισοδήματος για στέγαση και διατροφή.