Η... αναβαθμισμένη "τοκογλυφική" απόδοση της Εθνικής και τα πανηγύρια για το 8%
Η συγκεκριμένη έκδοση, ήταν η πρώτη μετά την πρόσφατη απόκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα τους χθεσινούς... πανηγυρισμούς για την έκβαση της έκδοσης του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αφού οι προσφορές που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση, ήταν η πρώτη μετά την πρόσφατη απόκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και θα περίμενε κανείς η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου να μην είναι "τοκογλυφική". Δεν νοείται μία τράπεζα όπως η Εθνική να πληρώνει 8%, δηλαδή ένα spread 400 μονάδων βάσης από το 10ετές ελληνικό ομόλογο που κινήθηκε χθες πέριξ του 4,2%.
Σαφώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια παίζουν το ρόλο τους.
Δηλαδή αν η χώρα και οι τράπεζες δεν είχαν πάρει την επενδυτική βαθμίδα και αν δεν είχε μεσολαβήσει για τις τράπεζες το μπαράζ των αναβαθμίσεων από τους ξένους οίκους, πόσο θα πλήρωνε η Εθνική τα δανεικά;
Και για να εξηγούμαστε: Για την συγκεκριμένη διαδικασία ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών οι: Barclays, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale .
Την ίδια στιγμή πολλοί από αυτούς τους οίκους έχουν προχωρήσει σε μπαράζ αναβαθμίσεων και θετικών συστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι "έκτακτες" ζημιές, οι αποχωρήσεις και η προσφυγή στα... Θεία
Η Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής.
Η Moody's η οποία μάλιστα έδωσε επενδυτική βαθμίδα σε ΕΤΕ και Eurobank (Baa3) για τις καταθέσεις τους και αναφέρεται στις καλές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τις σχετικά καλές επιδόσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, το οποίο θα ενισχύσει επίσης την κεφαλαιακή τους βάση και τη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών.
Η Citi επικαιροποίησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών, αυξάνοντας τες συνολικά κατά +14% φέτος, +6% το επόμενο έτος και +1% το 2025.
Η JP Morgan δίνει σύσταση overweight, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου, τονίζοντας ότι οι ισχυρές προοπτικές σε επίπεδο κερδοφορίας παραμένουν άθικτες .
Η Morgan Stanley παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει σε νέα ανάλυσή της για τις αναδυόμενες αγορές, θεωρώντας ότι η σχέση ρίσκου - απόδοσης που προσφέρουν είναι η καλύτερη.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μία ελκυστική επενδυτική περίπτωση, δεδομένης της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών τους και των μακροοικονομικών προοπτικών για την Ελλάδα.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν όλες οι παραπάνω υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις δικαιολογούν απόδοση 8%. Δηλαδή κόστος χρήματος που μόνο ευημερία και προοπτικές δεν αντικατοπτρίζει.
Αξίζει να διαβάσετε και αυτό: Θα χρειαστούν συνολικά 600 εκατ. ευρώ πρόσθετου κεφαλαίου Tier 1 μέχρι το 2028 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA)
=====================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές