ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι "έκτακτες" ζημιές, οι αποχωρήσεις και η προσφυγή στα... Θεία

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι "έκτακτες" ζημιές, οι αποχωρήσεις και η προσφυγή στα... Θεία

Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας (στην Ελλάδα) ήταν πικρόχολα ευδιάθετος στην προχθεσινή ενημέρωση μας (στο Βαρούλκο)

Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Νίκος Λαβίδας για την αρνητική εικόνα που παρουσίασε στα οικονομικά αποτελέσματα η ΑΒ Βασιλόπουλος το 2022. Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας (στην Ελλάδα) ήταν πικρόχολα ευδιάθετος στην προχθεσινή ενημέρωση μας (στο Βαρούλκο) ξεκινώντας την παρουσίαση λέγοντας πως, "...τέτοια αποτελέσματα μάλλον στα σουβλάκια στον Ισθμό, έπρεπε να γίνει..." παραδεχόμενος πως "...είχαμε μία κακή χρονιά, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε το καλάθι του νοικοκυριού. Επρεπε να το κάνουμε και το κάναμε συνειδητά και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε...".

Πλην όμως σε ανάλογο περιβάλλον λειτούργησαν το 2022 τόσο η "Σκλαβενίτης", τα Lidl- που, πλέον, διεκδικούν με αξιώσεις την δεύτερη θέση, όσο άλλα ονόματα του κλάδου λ.χ. "Μασούτης", "Κρητικός" κ.α. όπερ γιατί η ΑΒ Βασιλόπουλος το "παιδί" του αείμνηστου Γεράσιμου (Βασιλόπουλου), ο όμιλος που μεσουράνησε επί θητείας Κώστα (Μαχαίρα) να έχει περιέλθει σε αυτή την θέση.

Οι διαδοχικές αποχωρήσεις στελεχών με πολυετή θητεία και νευραλγικό ρόλο προφανώς έχουν την εξήγηση τους, καθώς κοινό μυστικό στην συγκεκριμένη αγορά είναι η...δυσαρμονία στις σχέσεις με τους ΟλλανδοΒέλγους. Πάντως ο Νίκος Λαβίδας διατήρησε την διάθεση αυτοσαρκασμού μέχρι τέλους, όταν με αφορμή την αναφορά για λειτουργία ΑΒ στις Καρυές-προκειμένου να εξυπηρετείται η Αθωνική Πολιτεία- συμπλήρωσε ευχή συντάκτη "...για να σας φωτίσει ο Θεός..." με ένα ...Αμήν... Δεν λέω, σε όχι και τόσο ευχάριστη θέση ο ceo της αλυσίδας αλλά από αίσθηση της πραγματικότητας και χιούμορ άψογος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η... αναβαθμισμένη "τοκογλυφική" απόδοση της Εθνικής και τα πανηγύρια για το 8%

Η τρικυμία στα ομόλογα, το sell της JPMC, ο Jamie και το bund

H πτώση των τιμών-αύξηση της απόδοσης των ομολόγων (κρατικών/εταιρικών) λόγω της...αμφίσημης (επιεικώς) τακτικής που ακολουθούν Fed, ΕΚΤ, της αδυναμίας της Κριστίν Λαγκάρντ να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, της σκληρής γραμμής που επιμένει ο Γιοακίμ Νάγκελ κ.λ.π Η συνέπεια; σε υψηλά 12ετίας το γερμανικό 10ετές- στα 2,9% το περίφημο bund/σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη- ενεργοποιώντας ένα ντόμινο, για το σύνολο του χρέους χωρών της ευρωζώνης.

Στο 4,237% το αντίστοιχο ελληνικό (μεσημέρι Τρίτης), με το ιταλικό στο 4,680% ( ! ) και στο 3,860% κ.ο.κ "Φωτιά" στα κόστη χρήματος (σε όλη την γραμμή: δανεισμού/χρηματοδότησης/αναχρηματοδότησης) σε μέγγενη η ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η πραγματική οικονομία, συνακόλουθα οι κοινωνίες των χωρών.

Σε αυτή την συγκυρία η JPMC ανακοινώνει πως "κλείνει" τις θέσεις της σε ελληνικά ομόλογα (με σημαντική υπεραξία), με τον ceo του ομίλου να επιφυλάσσεται για το αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο. Σε συνέντευξη του (στους Times of India *) o Jamie Dimon επανέλαβε παλαιότερη προειδοποίησή του για worst case scenario για επιτόκιο αναφοράς της Fed στο 7% ( !!) κόντρα στην εκτίμηση μελών της FOMC για 5,75%.

Στο περιθώριο συνόδου επενδυτών της JPMC στην Βομβάη ο ισχυρότερος τραπεζίτης του πλανήτη επικαλέστηκε την γνωστή ρήση του Γουώρεν Μπάφφετ ότι, "...ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός, όταν υποχωρεί η παλίρροια. Αυτή θα είναι η παλίρροια που φεύγει...". Οσον αφορά στο ελληνικό 10ετές στο 4,237% χθες- από 3,955% την Παρασκευή πριν την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό αξιόχρεο από την DBRS.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ