ΕΕ: Έτοιμες οι τράπεζες για το «Τελικό παιχνίδι της Βασιλείας»

 ΕΕ: Έτοιμες οι τράπεζες για το «Τελικό παιχνίδι της Βασιλείας»

Θα χρειαστούν συνολικά 600 εκατ. ευρώ πρόσθετου κεφαλαίου Tier 1 μέχρι το 2028 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA)

 

Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό τηρήσει τους αυστηρότερους παγκόσμιους κανόνες κεφαλαίου για να ενισχύσουν την άμυνα ενάντια στις οικονομικές κρίσεις και τώρα χρειάζονται μόνο άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ πριν από την προθεσμία του 2028, ανέφερε η τραπεζική εποπτική αρχή\την Τρίτη.

Η παγκόσμια Επιτροπή της Βασιλείας συμφώνησε πρόσθετους κανόνες κεφαλαίου το 2017 που απαιτούν από τις τράπεζες να διατηρούν μεγαλύτερα αποθεματικά για να τις προστατεύσουν από πιθανούς κλυδωνισμούς. Αυτά ήταν το τελευταίο σκέλος της ανανέωσης των βασικών υποχρεωτικών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας από την Επιτροπή της Βασιλείας μετά τη διάσωση των τραπεζών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Η ΕΕ, μαζί με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντάσσει τώρα τις τελικές απαιτήσεις της Βασιλείας στα βιβλία κανόνων της.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την Τρίτη τα αποτελέσματα της παρακολούθησης 157 τραπεζών σε ολόκληρη την ΕΕ στα τέλη του 2022,που εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοζαν τους κανόνες της Βασιλείας.

«Το βασικό εύρημα είναι ότι για να συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο, οι τράπεζες της ΕΕ θα χρειαστούν συνολικά 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετου κεφαλαίου Tier 1 με τα πλήρη στοιχεία εφαρμογής το 2028», ανέφερε η EBA.

«Συνολικά, τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής παρακολούθησης κεφαλαίου της Βασιλείας ΙΙΙ δείχνουν ότι η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών Tier 1 θα αυξηθεί κατά 9,0% κατά την πλήρη ημερομηνία εφαρμογής το 2028».

Η Βασιλεία έχει προθεσμία το 2028 για να εφαρμόσει τους εναπομείναντες κανόνες της, οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν στην ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2025. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ έχουν προτείνει μεγαλύτερης διάρκειας σταδιακή εισαγωγή για ορισμένους από αυτούς και προσωρινές εξαιρέσεις για άλλους, γεγονός που θα περιόριζε τον πυρήνα κεφαλαιακό έλλειμμα εκτιμάται στα 240 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η ΕΑΤ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να ξεκινήσουν το "Basel Endgame" έξι μήνες αργότερα και να το ολοκληρώσουν το 2028, αν και οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν έντονη αντίδραση από τις τράπεζες που υποστηρίζουν ότι τα κεφαλαιακά βάρη θα αυξηθούν σημαντικά.

Οι τράπεζες στη Βρετανία ασκούν επίσης πιέσεις ώστε η Τράπεζα της Αγγλίας να ευθυγραμμίσει την ημερομηνία έναρξης της κυκλοφορίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να απαλύνει ορισμένους από τους κανόνες σύμφωνα με τα βήματα που λαμβάνει η ΕΕ. Η BoE πρόκειται να ορίσει τους τελικούς της κανόνες για το τέλος του παιχνιδιού της Βασιλείας κάποια στιγμή το 2024.

Ξεχωριστά την Τρίτη, η Επιτροπή της Βασιλείας ανέφερε ότι οι παγκόσμιες ελλείψεις μεταξύ των τραπεζών για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων βασικού κεφαλαίου ήταν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, από περίπου 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ έξι μήνες νωρίτερα.

Τα συνολικά ελλείμματα σε παγκόσμιο επίπεδο και στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα των συνολικών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και των κερδών των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ