Τι σημαίνει η δήλωση Φλωρίδη για τους τραπεζίτες- Οι... πιστοί της Μυτιληναίος και της Πειραιώς
Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως, σε καιρούς δύσκολους διεθνώς τα ελληνικά assets τυγχάνουν ικανοποιητικής υποδοχής από τους κυρίως "αξιολογητές" που-στην τελική- είναι και οι κύριοι κριτές.
Το retail στη Mytilineos, τα funds στην Πειραιώς.
"Ιστορική" χαρακτήρισαν παράγοντες που ενεπλάκησαν στη διαδικασία συμμετοχής μικρών ιδιωτών επενδυτών/καταθετών στη Δημόσια Προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Mytilineos. Στο ένα ( 1 ) δισ. η συνολική προσφορά, με την απόδοση του 4% ικανοποιητικότατη (σε σχέση με οποιαδήποτε προθεσμιακή κατάθεση αλλά και απόδοση πολλών Αμοιβαίων Κεφαλαίων- Σταθερού Εισοδήματος ή Μικτών/Διαθεσίμων) παράλληλα με την "εγγύηση" που απορρέει από την ίδια την εταιρεία. Αλλωστε η Mytilineos διαθέτει ισχυρό και πειστικό αποτύπωμα στην λιανική-κυρίως μέσω Protergia-, στη μικροεπενδυτική κοινότητα (και λόγω του 53% για τη μετοχή, από την αρχή του έτους) αλλά και ευρύτερα λόγω της διαχρονικά φιλοεπενδυτικής πολιτικής (υψηλά μερίσματα στους μετόχους), της συνέπειας εδώ και χρόνια.
Αυτά (αλλά όχι μόνον) εξηγούν τον "λαϊκό" χαρακτήρα της συμμετοχής ιδιωτών στην σχετική διαδικασία, επιβεβαιώνοντας πως το retail εμπιστεύεται και λατρεύει τον Μυτιληναίο. Σχεδόν παράλληλα η "έξοδος" της Πειραιώς στις αγορές, με ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, με σκοπό την άντληση 400 εκατ. που εν τέλει έφθασαν τα 500 εκατ. αποτέλεσμα της σημαντικής ζήτησης του senior preferred bond. Με συμμετοχή περίπου 75 επενδυτών, με 60% διεθνείς (και 40% εγχώριους) η έκδοση "τιμολογήθηκε" με 7,25% σε μία συγκυρία, που οι αποδόσεις στις διεθνείς αγορές χρέους έπαιρναν την ανηφόρα (ενδεικτική η επαναφορά του GR10Y πάνω από το όριο του 4%). Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως, σε καιρούς δύσκολους διεθνώς τα ελληνικά assets τυγχάνουν ικανοποιητικής υποδοχής από τους κυρίως "αξιολογητές" που-στην τελική- είναι και οι κύριοι κριτές.
=====================================================
Φλωρίδης: τυχαία η δήλωση του;
Περισσότερο "πολιτικό" παρά "επενδυτικό" θόρυβο (ξε)σήκωσε η δήλωση Φλωρίδη στη Βουλή, για την ασυλία των τραπεζιτών. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Για "προσωπική άποψη του υπουργού..." η κατ' αρχήν παρέμβαση κυβερνητικών πηγών, για "αυτογκόλ" έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με την αξιωματική αντιπολίτευση να περιορίζει την οπτική ματιά της στο "δέντρο" και όχι στο "δάσος". Παράγοντες της αγοράς, με ενδελεχή γνώση του παρασκηνίου που εξελίσσεται μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζιτών, από την περίοδο ακόμη του προηγούμενου υπ.Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με την πολιτική σε θέματα "επιτοκίων/κόστους χρήματος", χορηγήσεων, διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλειστηριασμών "πρώτης κατοικίας" μόνο τυχαία δεν θεωρούν την δήλωση Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.
Ο Γιώργος Φλωρίδης θυμίζω αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2010 και παραιτήθηκε από την έδρα του. Δεν θυμάμαι "δεξιό", "κεντρώο" ή "αριστερό" να έχει παραιτηθεί από την έδρα του (πέραν των βουλευτών, οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015) συνεπώς όποια υποβολιμαία σχόλια τις τελευταίες ημέρες επιφυλάσσομαι. Αυτή την εβδομάδα οι συναντήσεις του νυν υπ. Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες με ζητούμενο εάν αυτή την φορά θα μετρήσει περισσότερο η δήλωση Φλωρίδη από τα...μπινελίκια Σταϊκούρα. Τα spreads καταθέσεων-δανείων/χορηγήσεων μεγαλύτερα από κάθε άλλη οικονομία/αγορά της ευρωζώνης προοιωνίζονται έναν γύρο hard rock κυβέρνησης-τραπεζιτών, με το θερμόμετρο ήδη στο "κόκκινο".
===================================================
Επενδυτικό κλίμα...εύκρατο"
Επενδυτικά θετική εικόνα, "αποτύπωμα" των σημαντικά καλύτερων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σε μία περίοδο που ισχυρές οικονομίες (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας) αλλά και μεσαίες (Αυστρίας, Ιρλανδίας) δοκιμάζονται η ελληνική ευρίσκεται σε-συγκριτικά πάντα- πιο καλή κατάσταση. Ενδεικτικά, με γνώμονα τον δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) στη μεταποίηση οι αναφερθείσες οικονομίες βαθμολογούνται χαμηλότερα του 50 (παραπέμποντας σε παραγωγική συρρίκνωση) ο αντίστοιχος δείκτης-για την ελληνική- διαμορφώνεται πάνω από τη "βάση" στο 51,8.
Ωθηση, που σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οφείλεται στην καταναλωτική-επιχειρηματική εμπιστοσύνη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου. Απόρροια του βελτιωμένου κλίματος και το "αποτύπωμα" στην αγορά χρέους (κρατικά ομόλογα) αλλά και στην σημαντική υπέρ-προσφορά στις 2 "εξόδους" των Mytilineos και Πειραιώς στις αγορές, με αρκούντως ενθαρρυντικά μηνύματα. Κλίμα, που όσο συντηρούνται οι προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει συνέχεια τον Ιούλιο, κόντρα στην προεξοφλούμενη νέα αύξηση των επιτοκίων από Fed (25-26/7) και ΕΚΤ (27/7).
====================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές