Διαγραφές χρέους 520 δις. δολ. απαιτούνται για τους κλιματικούς στόχους των αναπτυσσόμενων χωρών

 Διαγραφές χρέους 520 δις. δολ. απαιτούνται για τους κλιματικούς στόχους των αναπτυσσόμενων χωρών

Το δημόσιο χρέος των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε κατά 178% από την παγκόσμια οικονομική κρίση, φτάνοντας τα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2021, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου της Βοστώνης

Έως και 520 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους πρέπει να διαγραφούν για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας να επιστρέψουν σε υγιέστερη δημοσιονομική βάση και να επιτύχουν τους στόχους για το κλίμα και την ανάπτυξη, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Οι περικοπές στο χρέος που οφείλονται σε δημόσιους και ιδιώτες πιστωτές από 61 από τα έθνη που βρίσκονται ήδη ή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρέους είναι απαραίτητες για την αποφυγή «διαδοχικών χρεοκοπιών», σύμφωνα με υπολογισμούς από το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το Debt. Relief for a Green and Inclusive Recovery (DRGR) Project.

«Χωρίς φιλόδοξη ελάφρυνση του χρέους, πολλές από τις φτωχότερες χώρες δεν έχουν ευκαιρία», δήλωσε ο Kevin P. Gallagher, συμπρόεδρος του προγράμματος DRGR και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η πανδημία του COVID-19, ακολουθούμενη από σοκ σε τρόφιμα και καύσιμα στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, άσκησε τεράστια πίεση στα δημόσια οικονομικά και οδήγησε σε εκτίναξη του κόστους δανεισμού.

Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε κατά 178% από την παγκόσμια οικονομική κρίση, φτάνοντας τα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2021, σύμφωνα με την έκθεση, και η δομή των δανειστών έγινε ολοένα και πιο περίπλοκη.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποτραπεί η αθέτηση υποχρεώσεων των χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη των εαρινών συνεδριάσεων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την επόμενη εβδομάδα.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι υπάρχει επί του παρόντος ένας αριθμός ρεκόρ χρεοκοπιών κρατικού χρέους, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι το 25% των αναδυόμενων αγορών και το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε ή σχεδόν προβλήματα χρέους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 812 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη σε όλες τις κατηγορίες πιστωτών θα πρέπει να είναι αντικείμενο αναδιάρθρωσης.

Για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, οι ερευνητές πρότειναν να συμπεριληφθούν μέσα που είχαν μετριάσει προηγούμενες κρίσεις χρέους στις αναδυόμενες αγορές.

Αυτό περιελάμβανε μια εγγυητική διευκόλυνση που θα παρείχε βελτιώσεις - ή μορφές εγγυήσεων - για τα πρόσφατα εκδοθέντα ομόλογα Brady επικεντρωμένα στην πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη την οποία οι ιδιώτες και οι εμπορικοί πιστωτές μπορούν να ανταλλάξουν με ένα σημαντικό "κούρεμα" έναντι του παλαιού χρέους, αναφέρει η έκθεση.

«Η πρόταση είναι από πολλές απόψεις μια σύγχρονη εκδοχή του Σχεδίου Μπρέιντι και της Πρωτοβουλίας των Υψηλοχρεωμένων Φτωχών Χωρών (HIPC) της δεκαετίας του 1990 μαζί — η τελευταία φορά που αυτή η anhsyxoaγια το χρέος απείλησε τους αναπτυξιακούς μας στόχους».

Αυτό συμπίπτει με προειδοποιήσεις ειδικών ότι εκκρεμεί περιβαλλοντική καταστροφή. Η έρευνα εντόπισε συσχέτιση μεταξύ του χρέους και της ευπάθειας του κλίματος. Μια σειρά χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, της Αιθιοπίας και του Μαλάουι, προσπάθησαν πρόσφατα να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα ακραία καιρικά φαινόμενα που ενέτειναν την πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνυπολογίζουν ολοένα και περισσότερο τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στις αξιολογήσεις τους, θα είναι πιο ακριβό για τα έθνη αυτά να δανείζονται χρήματα - θέτοντας απρόσιτα τα βασικά έργα για τη μείωση των εκπομπών και την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας. Οι εκτεταμένες καθυστερήσεις σε αυτά τα έργα, προειδοποίησε ο Gallagher, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

«Το κόστος της καθυστέρησης της δράσης για το κλίμα όσον αφορά τις οικολογικές επιπτώσεις, τις καταιγίδες, τις κοινωνικές αναταραχές -- είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προτείνουμε εδώ», επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ