Λαγκάρντ: H ύφεση από μόνη της δεν θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό
Ο Κάζακς βλέπει σημαντικές αυξήσεις στο μέλλον, o Πανέτα προειδοποιεί για την οικονομία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι μια «ήπια ύφεση» είναι πιθανή, αλλά ότι δεν θα ήταν αρκετή από μόνη της για να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών.
Μιλώντας μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η ενεργειακή κρίση θα συμπαρασύρει την παραγωγή στην ευρωζώνη των 19 χωρών, η Λαγκάρντ είπε ότι «δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ύφεση θα μπορέσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό».
Αν και η συρρίκνωση δεν είναι το «βασικό» της σενάριο, ο Λετονός συνάδελφος της Λαγκάρντ, Μαρτίνς Κάζακς, δήλωσε ότι αναμένει μια τους επόμενους μήνες. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Fabio Panetta, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε για τους οικονομικούς κινδύνους των γρήγορων αυξήσεων των επιτοκίων.
Τα σχόλια αποτελούν μέρος μιας σειράς δημόσιων εμφανίσεων αξιωματούχων της ΕΚΤ, καθώς επενδυτές και αναλυτές εξετάζουν τις δίδυμες προκλήσεις της αύξησης των τιμών ρεκόρ και μιας πιθανής οικονομικής ύφεσης, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δέκα από τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μιλούν σήμερα, λίγες ημέρες αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 10,7% τον Οκτώβριο, περισσότερο από το αναμενόμενο και περισσότερο από πέντε φορές τον επίσημο στόχο. Η εστίαση είναι τώρα στο τι μέτρα θα ληφθούν τον επόμενο μήνα στην τελική συνεδρίαση πολιτικής του 2022, με τα γεράκια και τα περιστέρια να συμφωνούν ότι χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις.
Δεν είναι μόνο τα επιτόκια, τα οποία διπλασιάστηκαν στο 1,5% τον περασμένο μήνα στον πιο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ, αλλά το ότι εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με αυτά των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι συζητούν επίσης πώς να συρρικνώσουν τα περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ (4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια) των ομολόγων που αγοράστηκαν ως κίνητρο κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κρίσεων. Το σχέδιο είναι η συνάντηση του Δεκεμβρίου να συμφωνήσει σε αυτή τη διαδικασία, γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.