Η άνιση άνοδος του πληθωρισμού αναπροσαρμόζει το χάσμα Ανατολής-Δύσης της ευρωζώνης
Η άνοδος κατά 25% έχει ωθήσει το επίπεδο τιμών της Εσθονίας πέρα από την Ισπανία. Οι μισθοί αργούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, πλήττοντας τα νοικοκυριά
Οι εντυπωσιακές αυξήσεις των τιμών σε μικρότερες χώρες της ευρωζώνης αναπροσαρμόζουν το οικονομικό χάσμα μεταξύ της ανατολής και της δύσης της Ευρωζώνης.
Στην περιοχή της Βαλτικής, όπου ο πληθωρισμός είναι ο ταχύτερος του μπλοκ και έχει ξεπεράσει το 25%, η Εσθονία έχει δει το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών να εκτοξεύεται από την Ιταλία και την Ισπανία από πέρυσι, καθιστώντας την την πιο ακριβή χώρα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Σλοβακία και η Σλοβενία κερδίζουν επίσης έδαφος και τώρα δεν είναι πολύ πίσω.
Η ελπίδα ήταν πάντα οι πρώην κομμουνιστικές οικονομίες της ηπείρου να συγκλίνουν με την πάροδο του χρόνου με τους πλουσιότερους γείτονές τους, ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο στην πορεία. Αλλά η φύση του σοκ των τιμών σημαίνει ότι οι μισθοί υστερούν, με τις μισθολογικές ανισότητες να έχουν οδηγήσει ένα από τα μεγαλύτερα μετανάστευσης εργαζομένων στην πλουσιότερη Δύση της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.
Η κατάσταση οφείλεται εν μέρει στην κοινή νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, με τους αξιωματούχους της Βαλτικής να βοηθούν μόνο καθυστερημένα να πείσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Η υψηλότερη έκθεση στις τιμές της αγοράς για την ενέργεια αυξάνει τον πόνο.
«Φτάσαμε στο μέσο επίπεδο τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ γρήγορα», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller. Αλλά «τα εισοδήματά μας εξακολουθούν να μην είναι αρκετά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης που είναι απίθανο να ανακτήσει το επίπεδο του περασμένου έτους έως το 2024, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Εσθονίας. Αυτό θα επιβαρύνει την οικονομική παραγωγή, η οποία βρυχάται μετά την πανδημία, αλλά τώρα βρίσκεται σε υποχώρηση.
Τα νοικοκυριά βρίσκονται υπό έντονη πίεση και οι εταιρείες που δεν μπορούν να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος στους πελάτες κινδυνεύουν να κλείσουν, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swedbank Εσθονίας Olavi Lepp. Αυτό θα μπορούσε να δοκιμάσει τον παραδοσιακό ρόλο της Εσθονίας ως εξαγωγέα χαμηλού κόστους.
«Κοιτάζοντας τη Σκανδιναβία και την κεντρική Ευρώπη, τίθεται το ερώτημα εάν η Εσθονία είναι ένα ελκυστικό μέρος για να αγοράσετε αγαθά και υπηρεσίες», δήλωσε στην υπηρεσία ειδήσεων της Βαλτικής Delfi.
Ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμη αναστάτωση, η στροφή αναμένεται να αποφέρει οφέλη, σύμφωνα με τον Lenno Uuskula, επικεφαλής οικονομολόγο της Luminor στο Ταλίν.
"Η μία μετά την άλλη, οι εταιρείες που δεν μπορούν να πληρώσουν τον μέσο μισθό πρέπει να κλείσουν", δήλωσε ο Uuskula. «Τότε θα προκύψουν νέοι εργοδότες που θα μπορούν να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς. Συνεπάγεται θέσεις εργασίας υψηλότερης προστιθέμενης αξίας στην Εσθονία.»
Η χώρα των 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει ήδη καλλιεργήσει μια βιομηχανία τεχνολογίας που βοήθησε στη δημιουργία του Skype και 10 νεοσύστατων επιχειρήσεων αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αν και μέρος της γοητείας για τους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες ήταν το χαμηλότερο κόστος ζωής.
«Είμαστε ακόμα φθηνοί σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Uuskula. «Αλλά η Βαρσοβία είναι σίγουρα φθηνότερη σε αυτό το σημείο».
Στη Λιθουανία, ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης της Βαλτικής, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Gediminas Simkus υπογραμμίζει επίσης τη μετάβαση σε παραγωγή υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και αποδίδει τον ταχύτερο πληθωρισμό εν μέρει στο ότι είναι μια οικονομία που σπεύδει να φτάσει στο επίπεδο των πλουσιότερων γειτόνων της.
Ο Simkus σβήνει την πρόσφατη άνοδο των τιμών, προτιμώντας να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερο ορίζοντα. Επισημαίνει επίσης τις αυξήσεις στους μισθούς που έχουν αυξηθεί πέρα από εκείνους στην Ιταλία όταν προσαρμοστούν για την αγοραστική δύναμη και θα επωφεληθούν περαιτέρω το 2023 από ένα άλμα στον ελάχιστο μισθό.
«Έχουμε υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού, αλλά είχαμε επίσης υψηλότερη αύξηση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια», είπε. «Οι μισθοί αυξήθηκαν περίπου 2,5 φορές» αλλά «οι τιμές δεν διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, οπότε η πραγματική αγοραστική δύναμη έχει σίγουρα αυξηθεί».
Απομακρυνόμενη από τα απότομα κέρδη των τιμών των τελευταίων μηνών, η Εσθονία μπορεί επίσης να ανατρέξει τελικά σε μια περίοδο που την έφερε πιο κοντά στις τάξεις της πλουσιότερης Δύσης της Ευρώπης.
Αλλά βραχυπρόθεσμα, το ταξίδι θα παραμείνει ανώμαλο: Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg βλέπουν τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά σε διψήφιο αριθμό το επόμενο έτος -- περισσότερο από ό,τι προβλέπει η κεντρική τράπεζα.