Έρχεται παράταση στο myDATA
Τεχνικά προβλήματα επικαλείται η ΓΕΣΕΒΕ
Νέα παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 31 Οκτωβρίου, για υποχρεωτική αποστολή από την πλευρά των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των στοιχείων λιανικών πωλήσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ζητούν φορείς της αγοράς, επικαλούμενοι σοβαρά τεχνικά προβλήματα.
Σύμφωνα με την ΓΕΣΕΒΕΕ, δεν έχουν επιλυθεί ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος άδικων κυρώσεων στις επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στα προβλήματα που αναφέρονται είναι ότι:
- Υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες κατά την υποδοχή των δεδομένων των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.)
- Δεν διαλειτουργεί πλήρως με το myDATA, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των επιχειρήσεων.
- Δεν έχουν καθοριστεί καθόλου εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως η απώλεια σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργία των Φ.Η.Μ.
Με βάση το ισχύον καθεστώς όσοι δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες για τη διαβίβαση στην ειδική εφαρμογή e-send των στοιχείων λιανικών πωλήσεων εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των «βιβλίων» και την υπαγωγή σε ΦΠΑ ενώ σε περίπτωση που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.
Σήμερα το 70% των επιχειρήσεων υποχρεούται να αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA». Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζει τα αιτήματα της αγοράς, και δεν αποκλείεται να υπάρξει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος πριν αρχίσει η επιβολή προστίμων.