Οι μετοχές υποχωρούν προς το χαμηλό του Αυγούστου με το δολάριο ψηλά και τα μάτια στη FED
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. Οι μετοχές ενέργειας είναι από τις λίγες που σημειώνουν κέρδη καθώς το πετρέλαιο ανεβαίνει
Οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν προς τα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα την Τρίτη και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν απώλειες καθώς οι ανησυχίες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve φιλτράρονται σε όλες τις αγορές.
Ο δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε 1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500, Nasdaq 100 και ευρωπαϊκών μετοχών υποχώρησαν. Οι ενεργειακές μετοχές ήταν από τις λίγες που σημείωσαν κέρδη χάρη στην ώθηση του αργού πετρελαίου από το ενδεχόμενο περικοπών της παραγωγής του OPEC+.
Το φρένο της Fed στην αμερικανική οικονομία για να διασφαλίσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, παραμένει ο βασικός μοχλός στις παγκόσμιες αγορές. Οι επενδυτές, ετοιμάζονται για hawkish συζήτηση στο συμπόσιο του Τζάκσον Χώλ, της FED, στο τέλος της εβδομάδας.
Τα δημόσια ταμεία πραγματοποίησαν selloff, αφήνοντας την απόδοση του 10ετούς λίγο πάνω από το 3%. Τα ομόλογα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν. Ο δείκτης δολαρίου ήταν σταθερός και το ευρώ ήταν κοντά σε χαμηλό δύο δεκαετιών.
Εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με τα στοιχήματα ότι η Fed θα μετριάσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προσδοκίες που είχαν βοηθήσει στην ενίσχυση του κλίματος των επενδυτών. Για παράδειγμα, τα hedge funds σε ένα βασικό τμήμα της αγοράς παραγώγων έχουν κάνει στοιχήματα ρεκόρ ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιμείνει σε ένα γερακίσιο σενάριο.
Τα hedge funds τοποθέτησαν συλλογικά ένα μεγάλο short, στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφερόμενα στον επίσημο διάδοχο του διατραπεζικού προσφερόμενου επιτοκίου του Λονδίνου, γνωστό ως Εξασφαλισμένο Επιτόκιο Χρηματοδότησης Μίας Ημέρας. Αυτή η κίνηση θα ωφεληθεί σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, αποκλείσει αποτελεσματικά έναν άξονα dovish στο Jackson Hole.
Η Fed βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές αποτρέποντας παράλληλα την ύφεση. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ προφανείς, επεκτείνοντας την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έως την ιδιοκτησία της Κίνας και τα προβλήματα Covid.
Με το συνολικό χρέος στις ΗΠΑ να ξεπερνά τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 1% στα επιτόκια οδηγεί σε μια «τεράστια» άνοδο άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πληρωμές τόκων.
Αλλού, το Bitcoin αμφιταλαντεύτηκε και απέχει περισσότερα από 2.000 δολάρια από τα επίπεδα που επικράτησαν πριν από μια πτώση κρυπτογράφησης στις 19 Αυγούστου.