Eurostat: Σταθερά υψηλός σε επίπεδο ρεκόρ του 7,4% του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο
Η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω στο 9,1% από 9,4% και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο παρέμεινε σταθερός στο επίπεδο – ρεκόρ του 7,4% καθώς η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική εκτίμησή της 7,5%.
Η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω στο 9,1% από 9,4% και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη εβδομάδα ανήλθε στο 10,2%.
Στην αιχμή της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη ήταν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε το τελευταίο 12μηνο, πρώτα λόγω των προβλημάτων με τις εφοδιαστικές αλυσίδες μετά τον κορονοϊό και στη συνέχεια από τον αντίκτυπο που είχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ώθησε ανοδικά τις τιμές μίας σειράς προϊόντων, από τις πρώτες ύλες έως τα βιομηχανικά προϊόντα.
Σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο ο δομικός πληθωρισμός
Οι αυξήσεις τιμών έχουν διαχυθεί σε τόσο μεγάλο φάσμα της οικονομίας, ώστε και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων – είναι σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, δείχνοντας ξεκάθαρα τον κίνδυνο εμπέδωσης των αυξήσεων στις τιμές.
Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 3,9% από 3,2% τον Μάρτιο, ενώ ένας άλλος δείκτης του – που εξαιρεί και τις τιμές των τυποποιημένων τροφίμων, του αλκοόλ και του αλκοόλ – αυξήθηκε στο 3,5% από 3%.
Η διάχυση του πληθωρισμού είναι ο κύριος λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, ξεκινώντας μία σειρά ανοδικής πορείας τους, που μπορεί να οδηγήσουν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,5% σήμερα σε θετικό έδαφος στο τέλος του 2022.