ΕΑΓΜΕ: Σύντομα οι προτάσεις για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας
Η ειδικά καταρτισμένη ομάδα εργασίας της ΕΑΓΜΕ ήδη συλλέγει όλη τη διαθέσιμη πληροφορία που έχει στα χέρια της και το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να προσδιορισθούν και να οριοθετηθούν οι πλέον ενδεδειγμένοι και ώριμοι χώροι για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων
Πρωταγωνιστικός θα είναι ο ρόλος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στην εθνική προσπάθεια αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας που εκκινεί με την προσφάτως υπογραφείσα υπουργική απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Άλλωστε η ανάπτυξη της γεωθερμίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Διονύσιος Γκούτης τόνισε σχετικά: «Η απόφαση που υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με τους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας. Η ΕΑΓΜΕ με το έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό της προσωπικό, θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της απόφασης. Η ειδικά καταρτισμένη ομάδα εργασίας της ΕΑΓΜΕ ήδη συλλέγει όλη τη διαθέσιμη πληροφορία που έχει στα χέρια της και το αμέσως προσεχές διάστημα σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ αναμένεται να προσδιορισθούν και να οριοθετηθούν οι πλέον ενδεδειγμένοι και ώριμοι χώροι για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, με πρωταρχικό γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος».
«Στην ΕΑΓΜΕ προχωρούμε ήδη και στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Καταγραφής και Παρακολούθησης Γεωθερμικών Σημείων, στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα και πληροφορίες για τα γεωθερμικά σημεία της χώρας. Το ερευνητικό και επιστημονικό πεδίο όλης αυτής της πρωτοβουλίας ανήκει στην ΕΑΓΜΕ και στο επιστημονικό προσωπικό της».
«Η γεωθερμία πέρα από κάθε αμφιβολία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια σταθερή πηγή καθαρής ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον αγροτικό τομέα έως τον ιαματικό τουρισμό. Θα συμβάλλει, επίσης, στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».