Eurostat: Εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στο 5,9% στην Ευρωζώνη - Στο 6,3% στην Ελλάδα

Eurostat: Εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στο 5,9% στην Ευρωζώνη - Στο 6,3% στην Ελλάδα

Στο 5,9% εκτοξεύθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο - Στο 6,3% η επίδοση της Ελλάδας - Κίνδυνος από τον κλάδο της ενέργειας.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα, καθώς οι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αρχίζουν και καθίστανται ολοένα και πιο αντιληπτές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, εξάλλου, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για νέα άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 5,9% τον Φεβρουάριο του 2022 από 5,1% τον Ιανουάριο του 2022 και μόλις 0,9% τον Φεβρουάριο του 2021. Η εν λόγω επίδοση συνιστά νέο ιστορικό υψηλό για τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Ταυτόχρονα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 6,2% από 5,6% τον Ιανουάριο του 2022 και 1,3% τον Φεβρουάριο του 2021.

ΟΟΣΑ: Μεγάλες οι επιπτώσεις του πολέμου στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καθορίστηκε στο 6,3% έναντι 5,5% τον προηγούμενο μήνα, δείγμα της διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία. Ας σημειωθεί ότι σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, ο ετήσιος πληθωρισμός (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) καθορίστηκε στο 7,2%, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας.

Με βάση τα δεδομένα της Eurostat, ο κλάδος της ενέργειας είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην επίδοση του Φεβρουαρίου (+3,12 ποσοστιαίες μονάδες), καθώς αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Ακολούθησαν ο κλάδος των υπηρεσιών (+1,04), ο κλάδος των τροφίμων – αλκοόλ – καπνού (+0,9) και ο κλάδος των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (+0,81).

Εξαιρουμένης της ενέργειας, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο από 2,5% τον Ιανουάριο. Εξαιρώντας και τα τρόφιμα – αλκοόλ – καπνός, ο δείκτης τιμών καθορίστηκε στο 2,7% από 2,3% προηγουμένως.

Στις επιμέρους χώρες, τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία, όπου ο ετήσιος δείκτης τιμών εκτοξεύθηκε στο 14%. Ακολούθησαν η Εσθονία (11,6%), η Τσεχία (10%) και το Βέλγιο (10%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Γαλλία (4,2%), τη Μάλτα (4,2%), την Πορτογαλία (4,4%) και τη Φινλανδία (4,4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ