Επιχείρηση «Σώστε τα Χριστούγεννα» 2

Επιχείρηση «Σώστε τα Χριστούγεννα» 2

Με σαφή στόχευση την περίοδο των Χριστουγέννων δύο ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρουν περιορισμούς, ενώ στην Αθήνα ο υπουργός Υγείας υπαινίσσεται μέτρα χωρίς «τιμωρητική διάθεση» για τους ανεμβολίαστους.

 

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι καθώς αυτοί αποτελούν τους πιο ευάλωτους απέναντι στον κορωνοϊό. Την Παρασκευή η Αυστρία ανακοίνωσε την επιστροφή μέτρων επιπέδου lockdown για τους ανεμβολίαστους, με τον καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ να μιλάει για την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων. Ενας στους τρεις Αυστριακούς δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, ποσοστό άμεσα συγκρινόμενο με εκείνο στη χώρα μας όπου τα στοιχεία δείχνουν πως οι εμβολιασμοί καθημερινά αφορούν κυρίως στη δεύτερη και στην τρίτη, αναμνηστική, δόση.

Στην Ολλανδία τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης κατεβάζουν από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου τα ρολά στις 6 το απόγευμα, ενώ τα σουπερμάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων κλείνουν στις 8 μ.μ. Παράλληλα, επιστρέφει η τηλεργασία και ο περιορισμός των κατ' οίκον επισκέψεων. Ολα αυτά σε μια προσπάθεια να σωθεί -όπως συνέβη και το 2020- η χριστουγεννιάτικη περίοδος και να αποφευχθεί κλιμάκωση των μέτρων που θα ισοδυναμούν με νέα παραδοχή ήττας απέναντι στον κορωνοϊό.

Στην Ελλάδα η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων με στόχευση τους ανεμβολίαστους φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει. «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα» είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ την Παρασκευή, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρξουν γενικά οριζόντιου χαρακτήρα μέτρα αλλά ούτε τοπικά lockdown. «Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουνε εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά». Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση πως τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από τις 20 Νοεμβρίου θα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τα επιπλέον μέτρα για τα οποία το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι, βεβαίως, ένα - πώς θα εφαρμοστούν.

Στα καταστήματα εστίασης η κίνηση έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς μόνο όσοι έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού (δηλαδή έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους) και όσοι έχουν να επιδείξουν πιστοποιητικό νόσησης και rapid test μπορούν να να καθίσουν σε τραπέζι ή μπαρ. Τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν πως στην πλειονότητά τους οι ανεμβολίαστοι δεν μπαίνουν στη διαδικασία των rapid test και είτε διακινδυνεύουν με τη χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού άλλου προσώπου ή... κάθονται σπίτι τους. Οι επαγγελματίες του χώρου, ωστόσο, κάνουν λόγο για νέα μέτρα που πλήττουν τους ίδιους, ζητούν από την κυβέρνηση στήριξη και ετοιμάζουν κινητοποίηση για τις 16 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ