Αυτοκριτική Τόμσεν για το ελληνικό πρόγραμμα
Υπομονή ως το... 2033
Δέκα χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι κατά 22% χαμηλότερο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, σχολίασε ο επικεφαλής του ευρωπαικού τομέα του ΔΝΤ Πουλ Τόμσεν.
Σε εκδήλωση στο London School of Economics με θέμα “Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και αλήθειες” ο Τόμσεν ανέφερε πως το 2010 το Ταμείο ανέμενε την πλήρη ανάκαμψη της Ελλάδας το 2018, ωστόσο η πραγματικότητα εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά. Όπως αναφέρει o Σκάι, ο Τόμσεν υποστήριξε πως με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα δεν θα πραγματοποιηθεί πριν το 2031, ενώ στην αναθεωρημένη εκτίμησή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για πλήρη ανάκαμψη το 2033 ή 2034.
Η Ελλάδα, παρατήρησε ο Δανός οικονομολόγος, συνεχίζει να προσφέρει συντάξεις που είναι σε συγκρίσιμα επίπεδα με εκείνα των πλουσιότερων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς όμως να διαθέτει τα ίδια επίπεδα φορολόγησης της μεσαίας τάξης.
Αναφερόμενος στις επιδόσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων ο Τόμσεν υποστήριξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε επίτηδες ψηλά τον πήχη ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους πως δεν ήταν απαραίτητο να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως η περικοπή των συντάξεων και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.