Αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη αξιολόγηση με παρουσία του ΔΝΤ
Ποιο σχέδιο προκρίνει η κυβέρνηση για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια
Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι αντιδράσεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για τη δεύτερη μετά τη λήξη του μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο "επιθεώρηση" από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και θα ξεκινήσουν επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, ενόψει της άφιξης των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών τη Δευτέρα. Στην αποστολή θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ που θα έχει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του Ταμείου.
Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες της αξιολόγησης, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των συζητήσεων, ανέφερε πως το «χρηματοοικονομικό» αποτελεί το πλέον πολύπλοκο και σημαντικό θέμα και αφορά τόσο στο διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», όσο και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.
Όπως η Κύπρος
Για το πρώτο είπε ότι το νέο σχήμα θα βρίσκεται κοντά στο κυπριακό μοντέλο "Εστία" με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου. «Δεν πάμε σε Κατσέλη minus» ανέφερε ο συγκριμένος παράγοντας ερωτηθείς για το εάν θα μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α' κατοικίας. Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (π.χ. όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο σχήμα.
Σχετικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο αξιωματούχος θεωρεί ότι πιο εύκολο να εγκριθεί από την Κομισιόν και να εφαρμοστεί είναι το σχέδιο του ΤΧΣ (APS), το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στην Ιταλία. Κατά τον ίδιο, δεν αποτελεί πρόβλημα το ύψος των κρατικών εγγυήσεων, καθώς θα ληφθεί το rating από δείγμα χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος ίσως ενσωματωθεί σε 2η φάση, εάν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολιστική ρύθμιση για τα χρέη
Ερωτηθείς για τις κυοφορούμενες ρυθμίσεις οφειλών έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τόσο αυτή του υπουργείου Εργασίας, όσο και εκείνη του υπουργείου Οικονομικών. Η ολιστική ρύθμιση για οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες με Μόνιμο Εξωδικαστικό Μηχανισμό σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί το β΄ εξάμηνο εφέτος. Ενώ, ο ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.
Ποιες ιδιωτικοποιήσεις "σκοντάφτουν"
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο εν λόγω αξιωματούχος κρίνει ότι άμεσα θα υπάρξει η προκήρυξη για την άδεια καζίνο στο «Ελληνικό», ενώ άμεσα θα υπογραφεί και η σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος». Παράλληλα, προχωρά το θέμα των ΕΛΠΕ, και θα υπάρξουν νομοσχέδια από το υπουργείο Ενέργειας για τον διαχωρισμό των δικτύων και από το υπουργείο Ναυτιλίας για την παραχώρηση δραστηριοτήτων στα τέσσερα λιμάνια. Αντίθετα, όπως είπε, «δεν είναι το πιο προχωρημένο» το ζήτημα με την Εγνατία Οδό.
Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις (π.χ. δώρα και επίδομα άδειας στο Δημόσιο), ο παράγοντας επισήμανε πως υπάρχει ήδη μελέτη από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και την κάλυψη του κόστους. Είπε ότι στην περίπτωση επιστροφής των δώρων αναδρομικά, η επίπτωση θα είναι one- off και ενδέχεται η καταβολή να γίνει σε βάθος χρόνου. Σε άλλη ερώτηση, εάν το ΣτΕ αποφασίσει να επανέλθουν εφεξής τα δώρα, απάντησε ότι «εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο». Πρόσθεσε δε, πως «πάντα πρέπει να συμμορφώνεσαι με τις αποφάσεις του ΣτΕ».
Στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η Έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της αξιολόγησης και ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί το ποσό των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), το οποίο ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσδιορίζει σε 750 εκατ. ευρώ.