Νόμος Κατσέλη: Το τέλος και η αντικατάστασή του

Κλείνει η «ομπρέλα προστασίας» για χιλιάδες δανειολήπτες

Νόμος Κατσέλη: Το τέλος και η αντικατάστασή του


«Φρένο» στην παράταση του νόμου Κατσέλη για έναν ακόμη χρόνο φαίνεται πως βάζουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι ελπιδοφόρα αφού οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών δεν προχωρούν όπως θα ήθελε η Αθήνα.

Αρνητικοί είναι οι δανειστές και στο ελληνικό αίτημα για παράταση του νόμου Κατσέλη, για άλλο ένα έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2019, παρά το γεγονός ότι έχει προταθεί η ένταξη για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Οι ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι θα πρέπει να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων κριτηρίων, ο ν. Κατσέλη παρέχει σήμερα προστασία στην πρώτη κατοικία σε ένα εύρος αντικειμενικών αξιών από 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένη επιπλέον κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο Δραγασάκης

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, κ. Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι «πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου. Τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, θα εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα πρώτης κατοικίας. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, θα το δούμε τον Δεκέμβριο, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το νέο πλαίσιο θα είναι δομημένο με χαρακτηριστικά της μετά κρίσης εποχής.

Οι τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι καταρχάς δεν θα ήταν αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, ωστόσο με ένα πολύ στενότερο εύρος προστασίας ώστε να καλύπτονται μόνο οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες.

Το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία έχει αναφερθεί ότι θα πρέπει να πέσει στις 100.000 ευρώ, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να το έχει απορρίψει.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αποστέλλουν επιστολές σε δανειολήπτες του ν. Κατσέλη, καλώντας τους να παραιτηθούν από την αίτησή τους και να προσέλθουν για ρύθμιση της οφειλής με «κούρεμα», αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν αν το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ