Αν η Ελλάδα ήταν εταιρεία, θα είχε… κλείσει
Παράδειγμα προς αποφυγή η χώρα σύμφωνα με το ΔΝΤ καθώς η οικονομία της παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αρνητική καθαρή θέση.
Η σχετική παράγραφος στην έκθεση για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των χωρών ανά τον πλανήτη που συνέταξε και δημοσίευσε χθες το ΔΝΤ αναδεικνύει άλλη μια αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα. Έχουμε την πιο αρνητική καθαρή θέση ως χώρα μεταξύ όλων των χωρών η οποία φτάνει στις 111 μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Με λίγα λόγια, τα χρέη της χώρας, είναι κατά τουλάχιστον 200 δις. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.
Προφανώς το στατιστικό εύρημα δεν έχει κάποια πρακτικά αξία καθώς ουδείς απαιτεί από μια χώρα να ξεπουλήσει για να μηδενίσει το δημόσιο χρέος. Από την άλλη, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: Η Ελλάδα είναι στις μείον 111 μονάδες και η Νορβηγία που βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας, είναι στις +348 μονάδες ενώ ο μέσος όρος για τις χώρες που παρακολουθεί το ΔΝΤ είναι θετικός και διαμορφώνεται στις 32 μονάδες.
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανεβάζει τον πήχη του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% ενώ μέχρι τώρα υπολόγιζε σε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2,9%. Βέβαια, το… μυστικό βρίσκεται στις υποσημειώσεις. Το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, έχει υπολογιστεί με βάση το μοντέλο ESA που ακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat. To μοντέλο αυτό βγάζει διαφορετικό αποτέλεσμα από τον μνημονιακό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο όμως θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται αφενός για να κριθεί αν ικανοποιείται ο δημοσιονομικός στόχος και αφετέρου για να φανεί αν προκύπτει υπερπλεόνασμα.
Πάντως, η αναθεώρηση του πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο για το 2018 όσο και για το… 2023 δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Μπαλί. Προφανώς το ΔΝΤ δεν θα συμφωνήσει με το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων. Τουλάχιστον, θα έχει κάνει μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος.