Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,4% το α’ τρίμηνο - Eπέστρεψαν σε αναπτυξιακή τροχιά Γερμανία και Γαλλία

Ανάπτυξη υψηλότερη από το προσδοκώμενο, στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση, εμφάνισε η Ευρωζώνη την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2025, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,2%.
Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης επέστρεψαν σε αναπτυξιακή τροχιά, αν και με ασθενή δυναμική. Παρότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, δεν προσφέρει ιδιαίτερη ανακούφιση στους αξιωματούχους, καθώς η ήπειρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες προκλήσεις στο υπόλοιπο του έτους, όσο ξεδιπλώνεται ο αντίκτυπος της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές ανέμεναν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυσσόταν με χαμηλότερο ρυθμό το α’ τρίμηνο, περίπου στο 0,2%. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος του 2023 και του 2024, η ανάπτυξη ήταν υποτονική στο μπλοκ, παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώθηκε ανάπτυξη 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 1,4% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2024.
Θολώνουν το τοπίο οι δασμοί
Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε εμφανίσει συρρίκνωση 0,2%. Στη Γαλλία, η οικονομία αναπτύχθηκε οριακά, κατά 0,1% όπως ήταν και αναμενόμενο, ενώ η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ταχύτερο από το προσδοκώμενο, κατά 0,3%. Επίσης, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία, Φινλανδία και Λιθουανία δείχνουν ανάπτυξη μεταξύ 0,1% και 0,6%, ενώ στην Ιρλανδία η ανάπτυξη εκτινάχθηκε κατά 3,2%.
Ωστόσο, αυτά τα οικονομικά στοιχεία δεν αρκούν για να παρουσιάσουν την πλήρη οικονομική υγεία της ηπείρου, καθώς δεν έχει συνυπολογιστεί ο αντίκτυπος των δασμών του Donald Trump. Υπενθυμίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των σαρωτικών δασμών του Αμερικανού προέδρου ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου, τη λεγόμενη «Ημέρα της Απελευθέρωσης», αλλά πολλοί αναβλήθηκαν για 90 ημέρες, προκειμένου να γίνουν εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι δασμοί αυτοί θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη και θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Στη Γερμανία πάντως, το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης είναι ευνοϊκό για τον επόμενο Καγκελάριο Friedrich Merz, μετά τη δημοσίευση της πρόβλεψης του ΔΝΤ για στασιμότητα το 2025. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας μάλιστα, ο Joachim Nagel, προειδοποίησε για τρίτη συναπτή χρονιά ύφεσης λόγω των εμπορικών πολιτικών του Trump.
Στη Γαλλία, η αναστάτωση από τις απειλές των ΗΠΑ οδήγησε σε αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών από την κυβέρνηση στο 0,7% φέτος από 0,9%. Δεδομένων των προβλέψεων για ασθενέστερη οικονομία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περισσότερες περικοπές δαπανών, προκειμένου να φέρει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα.