Διπλό χαστούκι από τους οίκους αξιολόγησης για την Τουρκία
Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και από την Moody’s και από την S&P.
Αντιμέτωπη με διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας βρέθηκε χθες η Τουρκία καθώς και ο οίκος Moody’s αλλά και ο οίκος S&P αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Ο οίκος Moody’s κάνει λόγο στην έκθεσή του για περαιτέρω αποδυνάμωση των θεσμών αλλά και για κίνδυνο ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που θα υποσκάψουν την ανάπτυξη. Η S&P από την άλλη, επισημαίνει το κίνδυνο επιδείνωσης του ισοζυγίου πληρωμών λόγω της ραγδαίας διολίσθησης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.
Η Moody΄s υποβάθμισε το rating της Τουρκίας σε «Ba3» από «Ba2», προηγουμένως. Επιπροσθέτως ο διεθνής οίκος υποβαθμίζει το outlook των αξιολογήσεων σε αρνητικό. Από την πλευρά της η S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα σε «B+», από «BB-» προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε "BB-", από "ΒΒ". To outlook των αξιολογήσεων είναι "σταθερό".
Σύμφωνα με τη Moody΄s η υποβάθμιση αποδίδεται στην περαιτέρω αποδυνάμωση των θεσμών στην χώρα και στη μειωμένη προβλεψιμότητα των πολιτικών που ακολουθεί η Άγκυρα. Ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει τον προβληματισμό του για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας αλλά και για την έλλειψη σαφούς και ξεκάθαρου σχεδίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας μαζί με υψηλά και αυξανόμενα ρίσκα που σχετίζονται με εξωτερικούς τομείς της οικονομίας είναι πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω τις πληθωριστικές τάσεις και να υποσκάψουν την ανάπτυξη τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. Από την 1η Ιουνίου όταν το rating της χώρας τέθηκε υπό αναθεώρηση οι χρηματοοικονομικές συνθήκες κατέστησαν πιο δύσκολες κυρίως σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες με την λίρα να έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο από την αρχή του έτους, τονίζει η Moody΄s. Ως εκ τούτου ο κίνδυνος συνεχών χρηματοοικονομικών πιέσεων είναι σημαντικός, με πιθανές περαιτέρω επιπλοκές για τις τουρκικές τράπεζες και εταιρείες που έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης.
H υποβάθμιση από την S&P
Σε ό,τι αφορά την S&P, τονίζει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την πρόβλεψή της ότι η εξαιρετική μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας και η επακόλουθη προβλεπόμενη ραγδαία προσαρμογή του ισοζυγίου πληρωμών θα υπονομεύσουν την οικονομία της χώρας.
Ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση στη χώρα το επόμενο έτος. Ο δε πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί στο 22% μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες προτού υποχωρήσει κάτω από το 20% έως τα μέσα του 2019, εκτιμά. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως ότι το 2019 θα είναι το πρώτο έτος από το 2009 στο οποίο η ονομαστική πιστωτική επέκταση θα είναι χαμηλότερη από τον πληθωρισμό, δεδομένο που θα οδηγήσει σε μια σημαντική μεταβολή των συνθηκών της πραγματικής εγχώριας χρηματοδότησης.
Η αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος έχει αρνητικές συνέπειες στα δημοσιονομικά της χώρας, αποστραγγίζει τους ισολογισμούς των εγχώριων επιχειρήσεων και ασκεί μεγάλες πιέσεις στις τουρκικές τράπεζες, σημειώνει ο οίκος.
Η εξασθένιση του νομίσματος ασκεί πιέσεις στον υπερχρεωμένο επιχειρηματικό τομέα, ενώ έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο χρηματοδότησης για τις τουρκικές τράπεζες. Αναμένουμε ότι αυτές οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές τάσεις θα έχουν αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, προκαλώντας άνοδο στον, ήπιο προς το παρόν, λόγο χρέους προς ΑΕΠ της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα εντείνουν τον κίνδυνο αύξησης των υποχρεώσεων των τραπεζών. Σύμφωνα με την S&P το σταθερό outlook αντανακλά τους ισορροπημένους κινδύνους για την αξιολόγηση της Τουρκίας τους επόμενους 12 μήνες. Ο οίκος θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση αν διαπιστώσει μια αυξανόμενη πιθανότητα συστημικής τραπεζικής κρίσης η οποία θα είχε τη δυνατότητα θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας. Ακόμη μια νέα υποβάθμιση θα μπορούσε να λάβει χώρα εφόσον η οικονομική ανάπτυξη τελικά αποδειχθεί πιο αδύναμη σε σχέση με τις προβλέψεις μας, υπογραμμίζει η S&P.