Εγγυήσεις ζητούν οι επενδυτές στις ΗΠΑ - Οι προβληματισμοί που έθεσαν στον Τσακαλώτο
Δυσπιστία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, στις ΗΠΑ βρέθηκε η ομάδα του Τσακαλώτου για να διαλύσει τα νέφη αμφιβολίας
Οποιος μείνει στο όψιμο ράλι των ελληνικών ομολόγων και δεν σκαλίσει λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια, ή έχει άγνοια κινδύνου ή απλώς προτιμά τη λογική της… στρουθοκαμήλου κι αυτό είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Ε. Τσακαλώτο, που βρέθηκε στις ΗΠΑ για… μασάζ σε εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών και funds.
Η ελληνική ομάδα πέταξε για Νέα Υόρκη και Βοστώνη έχοντας στις αποσκευές της τις αποφάσεις του Eurogroup, τις τεχνικές λεπτομέρειες για τα μέτρα αναδιάρθρωσης των πληρωμών του χρέους, αλλά και κάμποσες εκθέσεις που έχουν ως κοινό σημείο ότι δόθηκε στην Ελλάδα ένας «καθαρός» διάδρομος για την επόμενη κρίσιμη δεκαετία. Υπάρχει, όμως κι ένα «αλλά», στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η ελληνική αποστολή.
Ξένοι ζήτησαν διευκρινίσεις για τα επόμενα βήματα που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, κοινώς ζήτησαν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές, «ξήλωμα» των «ευαίσθητων» μεταρρυθμίσεων και χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς, όπως είναι προφανές κι αναμενόμενο, οι δηλώσεις για παροχές, φοροελαφρύνσεις και «πάγωμα» των ψηφισμένων παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό ταξίδεψαν με την ταχύτητα του φωτός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προκάλεσαν ερωτήματα.
Ερωτήματα που παραμένουν μέχρι και σήμερα αναπάντητα, αφού η απόφαση του Eurogroup να παγώσει έως τον Αύγουστο(;) την εκταμίευση της δόσης των 15 δις. Ευρώ, εξ αφορμής της εξαγγελίας του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά για 6 μήνες λόγω προσφυγικού, συντηρεί τις επιφυλάξεις τους.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Οι ξένοι -κυρίως οι Αμερικανοί, που δεν «ζουν» την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και δεν κατανοούν τη διπλωματική γλώσσα των κοινοτικών αξιωματούχων- δεν ανησυχούν μόνο για τις… φυγόκεντρες τάσεις της κυβέρνησης από τον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, βαδίζοντας στον προεκλογικό διάδρομο.
Προβληματίζονται ιδιαιτέρως για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πράξει τα δέοντα για να πιάσει τους αναγκαίους ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως την επόμενη 5ετία, οι οποίοι είναι βασική προϋπόθεση για να πιάσουν τόπο τα μέτρα για το χρέος. Ποια είναι τα δέοντα; Κινήσεις στο πεδίο των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών πέρα από τα όσα συμφώνησε με βαριά καρδιά η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια λόγω Μνημονίου, άνοιγμα της οικονομίας και σπάσιμο όλων των φραγμών και αγκυλώσεων που επιβάλλουν συντεχνίες και ιδεοληψίες.
Η ομάδα Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Τσάκωνα (ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ) επιχείρησε να απαντήσει, να διαβεβαιώσει, να διαλύσει τα νέφη αμφιβολίας. Οι ξένοι άκουσαν, σημείωσαν και επιφυλάχθηκαν. Εν αναμονή της Εκθεσης του ΔΝΤ, που θα βαρύνει ιδιαιτέρως στις αποφάσεις των επενδυτικών τραπεζών, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι, εκτός των προβληματισμών, οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται με διαφορετικές… προτιμήσεις για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιο «μεγάλοι» περιμένουν τις αναβαθμίσεις τουλάχιστον στο ΒΒΒ, για να μπουν σε μακροπρόθεσμες εκδόσεις, κοινώς σε ένα νέο 10ετές, αλλά από την άλλη μεριά μια μικρή έκδοση (3ετία ή 5ετία) μπορεί να φαντάζει πιο ασφαλής επιλογή, όμως μπορεί να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα φοβάται να εκτεθεί.
Οπως λένε αρμόδιες πηγές, τα ραντεβού με όσους έμειναν έξω από την έκδοση του 7ετούς θα κρίνουν πολλά κι αυτή η ώρα πλησιάζει, καθώς η απόδοσή του έχει ξεπεράσει το 100%.
Το πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν καλοβλέπουν μια επιθετική τακτική εκδόσεων, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα να περιμένει τουλάχιστον ως το φθινόπωρο, καθώς τρέμουν ενδεχόμενο φιάσκο. Οι εξελίξεις φαίνεται να τους δικαιώνουν, καθώς ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας - Ευρώπης βύθισε στα «κόκκινα» τα χρηματιστήρια.
ΣΤΕΝΟΣ ΚΟΡΣΕΣ
Σε πείσμα των όσων υποστήριξε ο επίτροπος Μοσκοβισί, περί αντιμετώπισης της Ελλάδας με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίζονται η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, τα ίδια τα έγγραφα της Κομισιόν αποκαλύπτουν ότι το πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, καθώς πρόκειται για ειδική περίπτωση.
Τι προβλέπει αυτή η εποπτεία;
• Αποστολές και αξιολογήσεις ανά 3μηνο και όχι ανά 6μηνο, όπως ισχύει για τις άλλες χώρες.
• Υποχρέωση των ελληνικών Αρχών να παράσχουν λεπτομερή στοιχεία στους επόπτες, δηλαδή στους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.
• Υποχρέωση των ελληνικών Αρχών όχι απλώς να τηρούν τους γενικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά να εκπληρώσουν τις δεκάδες εκκρεμότητες του 3ου Μνημονίου και πάνω απ’ όλα η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για τέσσερα ακόμα χρόνια.
• Σύνδεση των επιστροφών 600 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο από τα κέρδη του ευρωσυστήματος, με τις θετικές αξιολογήσεις των θεσμών εν είδει μνημονιακών δόσεων.
• Διατήρηση του ασφυκτικού πλαισίου έως τον Ιούνιο του 2022. Μετά η Ελλάδα δεν θα απαλλαγεί, αλλά θα τεθεί υπό κανονική εποπτεία μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων της.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας