Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν για το αφορολόγητο
Σε "καλό κλίμα" οι συζητήσεις στην Ουάσινγκτον αλλά το ΔΝΤ επιμένει ότι το 3,5% το 2019 δεν πιάνεται χωρίς μείωση αφορολογήτου -Θρίλερ οι διαπραγματεύσεις των επόμενων 60 ημερών
Αυτό που η ελληνική πλευρά αισιοδοξούσε ότι δεν θα συμβεί, συνέβη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έβαλε για τα καλά θέμα αφορολογήτου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς -όπως παραδέχονται πλέον αξιωματούχοι και από το ελληνικό στρατόπεδο- ερμηνεύει διαφορετικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Το ταξίδι στην Ουάσινγκτον ολοκληρώθηκε. Στο Eurogroup της Σόφιας δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική πρόοδος ούτε καν στο θέμα του χρέους και πλέον το πεδίο της μάχης θα μεταφερθεί στις 14-15 Μαίου στην Αθήνα όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Όλα τα σενάρια για αφορολόγητο, συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χρέος, είναι πάνω στο τραπέζι.
Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητάει την άμεση λήψη αποφάσεων για το θέμα του χρέους και να κρατά κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στο μείζον για την ελληνική πλευρά θέμα του αφορολογήτου αλλά και την Γερμανία να δηλώνει αρμοδίως –μέσω του νέου υπουργού Οικονομικών- ότι η συμφωνία για το χρέος απαιτεί ακόμη πολλές εβδομάδες διαλόγου για να ολοκληρωθεί, η ελληνική πλευρά βρίσκεται και πάλι μπλεγμένη σε συμπληγάδες. Πέραν των «καλών λόγων» από όλες τις πλευρές, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει κάτι χειροπιαστό μετά τις επαφές στην Ουάσινγκτον κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιστρέψει η βλαπτική ανησυχία σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς επί όλων των ανοικτών θεμάτων μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί διαφάνηκε να έχουν έρθει πιο κοντά στο θέμα του ελληνικού χρέους ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύγκλιση όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα. Το ΔΝΤ βιάζεται και ζητά συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να πάει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου και να ζητήσει ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει «εντός παιχνιδιού» σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Η Ελλάδα βιάζεται και αυτή για προφανείς πολιτικούς λόγους καθώς η λεγόμενη «έξοδος από τα μνημόνια» έχει γίνει εδώ και καιρό«σημαία» από την κυβέρνηση κάτι που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε αναβολή στην ολοκλήρωση του προγράμματος θα μπορούσε να στοιχίσει και σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού για την κυβέρνηση. Η Γερμανία από την άλλη δεν βιάζεται και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα σπρώξει το… παιχνίδι στην παράταση. Η συμφωνία τον Ιούνιο μοιάζει πλέον απίθανη, το να υπάρξουν ανακοινώσεις για το χρέος στη Σόφια επίσης ενώ όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε στο Eurogroup του Ιουλίου, λίγα 24ωρα πριν κλείσουν για καλοκαιρινές διακοπές τα εθνικά κοινοβούλια, προκειμένου να φανεί αν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Μέχρι τότε, όλες οι πλευρές φρόντισαν να πετάξουν το… μπαλάκι στην Ελλάδα ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα. Αυτό σημαίνει ότι με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από σήμερα στην Αθήνα, ξεκινάει ο … γολγοθάς των προαπαιτούμενων. Με μόλις 12 κλεισμένα από τα 88, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά δεδομένου ότι είτε στις 7 Μαίου, είτε στις 15 Μαίου, θα έρθουν και οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει τεχνική συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων της 4ηςαξιολόγησης μέχρι τοEurogroupτου Μαίου.
Μετά και τις χθεσινές «παροτρύνσεις» της Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την «σημασία της ολοκλήρωσης για το χρέος και της επιτάχυνσης της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος τα οποία είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και προκειμένου να καταστεί διαθέσιμη η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ», η ελληνική πλευρά θα περιμένει αύριο να οριστικοποιηθεί το υπερπλεόνασμα του 2017 σε επίπεδα ακόμη και άνω του 3,5% ενώ στη συνέχεια θα επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα προαπαιτούμενα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μετά τις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον, ο πήχης των προσδοκιών για τοEurogroupτης Σόφιας έχει κατέβει και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συζητήσεις για την 4ηαξιολόγηση στην Αθήνα οι οποίες όμως πολύ δύσκολα θα καταλήξουν μέχρι τοEurogroupτης 24ηςΜαίου καθώς τα ανοικτά θέματα με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας (π.χ θέματα ενέργειας, αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ) είναι πολλά.