Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις - Ανυποχώρητοι οι δανειστές
Οι επαφές σήμερα ξεκινούν το απόγευμα στις 17.30 με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Στην συνάντηση με τους δανειστές θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης.
Δύο ώρες αργότερα, στις 19.30, αναμένεται να συζητηθεί η αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.
Επίσης, σήμερα θα γίνουν συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια.
"Μαχαίρι" στις επικουρικές ζητούν οι θεσμοί
Ωστόσο, χθες στο πρώτο ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν μεγάλες και άμεσες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Οι θεσμοί βάζουν βέτο στις βελτιώσεις στην ασφαλιστική εισφορά 20% που έχει προτείνει η κυβέρνηση αλλά, ως φαίνεται, και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Η θέση που έχουν εκφράσει οι θεσμοί είναι για εθνική σύνταξη κάτω από 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, αλλά και άμεσο επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων.
Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος η συζήτηση με τους θεσμούς, την Τετάρτη, είχε "τέσσερις θεματικές ενότητες ".
Συγκεκριμένα :
1. την Αρχιτεκτονική συστήματος, το ύψος εθνικής σύνταξης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης
2. τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών και των επαγγελματιών
3. τον τρόπο του επαναϋπολογισμού των συντάξεων το 2018 και την "προσωπική διαφορά"
4. τις επικουρικές συντάξεις "
- Οι θεσμοί "δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη", αλλά "τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας εισφορών- παροχών. Αντίθετα την κυβέρνηση " ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας" και "προσπαθεί να βρει ισορροπίες".
- Είναι "δυνατό να έχουμε συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό", αλλά " θα χρειαστεί μια απόφαση Eurogroup " και "δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει νωρίτερα από το προγραμματισμένο Eurogroup "
- Οι " θεσμοί επιμένουν" και "αυτό είναι δεκτό" και από την ελληνική πλευρά πως "ο στόχος είναι για το 2016 το 1% του ΑΕΠ" (σ.σ. εξοικονόμηση από το συνταξιοδοτικό ύψους 1% του ΑΕΠ)
- Οι βελτιώσεις που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση σε σχέση με την εισφορά 20% επί του εισοδήματος των αγροτών και των επαγγελματιών "δεν είναι από τα θέματα που αποδέχονται", αλλά " είναι από τα θέματα που διαπραγματεύεται" η ελληνική πλευρά.
- "Όλα τα θέματα είναι ανοιχτό για τις επικουρικές, ενώ η ελληνική πλευρά "επιθυμεί αυτό το θέμα να συζητηθεί τελευταίο όταν θα έχουν κλείσει όλα τα υπόλοιπα".
- Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι θεσμοί "δεν δέχονται ούτε την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς".
- Οι θεσμοί εγείρουν "ενστάσεις στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων" που σχετίζονται "τεχνικά θέματα" ( π.χ. τι γίνεται για τα έτη που δεν υπάρχουν στοιχεία)
- "Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις" από τους θεσμούς, αν και η ελληνική πλευρά ζήτησε να γίνει αυτή η συζήτηση "για να μην τεθούν θέματα αργότερα στο ξαφνικό".
- "Υπάρχουν θέματα που είναι τεχνικά δύσκολα και άλλα που έχουν πολιτική δυσκολία ".
- "Ο στόχος 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018, συνδέεται με το ασφαλιστικό" και οι θεσμοί "δεν ζήτησαν κάτι επιπλέον στο πλαίσιο του 3,5%
Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε το ερχόμενο Σαββάτο, ενώ ο υπουργός Εργασίας επιδιώκει να κλείσει πρώτα τα θέματα των ποσοστών αναπλήρωσης, της εθνικής σύνταξης και των εισφορών και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί τις επικουρικές συντάξεις.
"Φωτιά" το φορολογικό
Σε ότι αφορά το φορολογικό οι νέες φορολογικές κλίμακες για το εισόδημα, η εισφορά αλληλεγγύης και η φορολόγηση των ενοικίων είναι από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν.
Η πρόταση είναι να επιβληθεί ο ανώτατος μέχρι σήμερα συντελεστής 42%, από τις 30.000 ευρώ και όχι από τις 42.000 που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ για εισοδήματα πάνω από 60.000 ή 65.000 να μπει συντελεστής 50%.
Στα «κόκκινα» δάνεια από την μια υπάρχει η ασφυκτική πίεση της τρόικας για πώληση όλων των δανείων σε funds, η κυβέρνηση όμως επιμένει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο δημοσιονομικό κενό, που αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα μεγάλα αγκάθια, προσδιορίζεται από το ΔΝΤ περί τα 8 με 9 δις σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που το προσδιορίζουν περί τα 3 δις ευρώ.