Στην ατζέντα της G20 η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Όπως τονίζει το δίκτυο, «ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντικός».
Σύμφωνα με το CNBC, αν και το ΔΝΤ εκτιμά πως το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Γερμανία φαίνεται να αποδέχεται μία επέκταση στις λήξεις των δανείων.
To Tαμείο εξέδωσε ειδικό σημείωμα την Πέμπτη, με το οποίο προειδοποίησε πως, αν και η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην παρατεταμένη αβεβαιότητα που περιέβαλε τις διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα ήταν περιορισμένη και οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά, η οικονομική ανησυχία θα μπορούσε να ξαναεμφανιστεί στην ευρωζώνη στην περίπτωση που η τελευταία διάσωση δεν εφαρμοστεί λόγω πολιτικής αβεβαιότητας ή μεταρρυθμιστικής κόπωσης.
Στο μεταξύ, φαίνεται πως η οικονομική κρίση της Ελλάδας το 2010 στάθηκε ζήτημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους αμερικανικούς φορείς χάραξης πολιτικής. Ανάμεσά τους και ο τότε υπουργός Οικονομικών, όπως καταδεικνύει η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Τα 15 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον που αφορούν στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν ότι η διακυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα υποστήριξε το 2010 την εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση της χώρας, κυρίως λόγω της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για λόγους που σχετίζονταν με τη διεθνή ασφάλεια.
Βλέποντας την ελληνική κρίση καθαρά σε πλαίσιο γεωπολιτικό, κάποια emails εστίαζαν στο ότι θα μπορούσε ακόμη και να υπονομεύσει τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως το ζήτημα του Αφγανιστάν ή του Ιράν.