Συνεχίζει την πτωτική του πορεία το ελληνικό χρέος - Παραμένει όμως πρωταθλητής στην Ευρώπη

Συνεχίζει την πτωτική του πορεία το ελληνικό χρέος - Παραμένει όμως πρωταθλητής στην Ευρώπη

Τα στοιχεία της Eurostat

Πτωτικά συνεχίζει να κινείται το ελληνικό χρέος, το οποίο όμως συνεχίζει να είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τη Eurostat. Βέβαια, αυτό που αποτυπώνουν τα στοιχεία του β΄ τριμήνου του 2024 είναι ότι το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στο ευρωπαϊκό μπλοκ, κλείνει όλο και περισσότερο.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρέους (-8,9 ποσοστιαίες μονάδες) στο μπλοκ μετά την Κύπρο (-10 ποσοστιαίες μονάδες). Σημαντική ήταν όμως η πτώση και σε τριμηνιαίο επίπεδο, καθώς κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση (-1,8 ποσοστιαίες μονάδες) στην Ε.Ε. σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους, μετά την Κύπρο (2,1%) και την Κροατία (2%).

Τελικά, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε., το οποίο ανέρχεται στο 163,6% του ΑΕΠ και συνεχίζει να απέχει από την δεύτερη Ιταλία, όπου το χρέος διαμορφώνεται στο 137% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως ακολουθούν η Γαλλία (11,2%), το Βέλγιο (108%) και η Ισπανία (105,3%).

Απεναντίας, το χαμηλότερο χρέος έχει η Βουλγαρία (22,1%), η Εσθονία (23,8% και το Λουξεμβούργο (26,8%). Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης φτάνει στο 88,1% και της Ε.Ε. στο 81,5%, σημειώνοντας πτώση από 88,8% και από 81,9% αντίστοιχα το α’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στα 369,442 δισ. ευρώ το β΄τρίμηνο φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά δάνεια (118,3% του ΑΕΠ), ομολογιακούς τίτλους (42,2%) και ένα μικρό κομμάτι (3,1%) νομίσματα και καταθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ