Κρίσιμα 24ωρα για την Ελλάδα: Eurogroup, δόση για ΔΝΤ και συνεδρίαση ΕΚΤ

Κρίσιμα 24ωρα για την Ελλάδα: Eurogroup, δόση για ΔΝΤ και συνεδρίαση ΕΚΤ
Καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την Ελλάδα και την κυβέρνηση καθώς θα πραγματοποιηθούν σημαντικά γεγονότα. Η συνεδρίαση του Eurogroup, η πληρωμή της νέας δόσης προς το ΔΝΤ και η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ διαμορφώνουν το παζλ των εξελίξεων, χωρίς να αποκλείεται να μεσολαβήσουν και άλλες.

Έτσι:

  • Αύριο Δευτέρα, 11 Μαΐου, πραγματοποιείται η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, από το οποίο η Αθήνα ναι μεν δεν αναμένει συμφωνία, ωστόσο προσδοκά μια θετική δήλωση, η οποία θα διαπιστώνει την πρόοδο και θα στέλνει μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση της ρευστότητας.
  • Την Τρίτη, η Ελλάδα καλείται να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν επισήμως ότι αυτό θα συμβεί πάση θυσία -παρά τις "αιχμές" που έχουν υπάρξει για μη πληρωμή σε περίπτωση ασυμφωνίας με τους εταίρους.
  • Τέλος, την Τετάρτη συνέρχεται το ΔΣ της ΕΚΤ, με σκοπό αφενός την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και, αφετέρου, την εξέταση του αιτήματος για διεύρυνση του δικαιώματος αγορά;ς κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες -κάτι, ωστόσο, που δεν θεωρείται πολύ πιθανό να συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ