«Βόμβα» ΔΝΤ: Ελλειμμα 1,5% αντί για πλεόνασμα! - Πάρτε πολύ σκληρά μέτρα ή κουρέψτε το χρέος
Στο επόμαχο άρθρο του ο αρθογράφος τονίζει ότι το Ταμείο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός κι αν η Ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ η προειδοποίηση αυτή έφτασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω του Πολ Τόμσεν, υπεύθυνου ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των FT, η προειδοποίηση ενισχύει τις ανησυχίες ότι το Ταμείο μπορεί να μην προχωρήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την χρεοκοπία.
Ο Σπίγκελ διευκρινίζει πως χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη του μήνα, υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όμως, όπως τονίζει, την ίδια στιγμή η στήριξη του ΔΝΤ είναι σημαντική τόσο λόγω των κεφαλαίων που καταβάλει, όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει στο πρόγραμμα.
Ο Πίτερ Σπίγκελ επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και οι οποίοι είπαν ότι ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές αρχές έδειξαν πως η Αθήνα βρίσκονταν σε σωστή πορεία ώστε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, αν και με βάση τους στόχους του υπάρχοντος προγράμματος η Αθήνα υποτίθεται ότι θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2015.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τόμσεν μίλησε ξεκάθαρα για μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του τρίωρου Eurogroup.
«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο υπαρκτών στοιχείων είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχε στη Σύνοδο και υπογράμμισε ότι τόσο η Αθήνα, η οποία αρνείται νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν ενάντια στο ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα.