Washington Post: Σκηνές φτώχιας του 1980 στην Ελλάδα
Το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 28% και οι πόλεις γέμισαν με νέφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια τους με οποιονδήποτε άλλο τρόπο από την καύση οτιδήποτε υλικού. Φυσικά, αύτη η εικόνα μιλά από μόνη της για την κατάσταση της ύφεσης που επικρατεί στην Ελλάδα.
Εκτός από το εικονιζόμενο διάγραμμα το οποίο περιγράφει πόσα χρήματα είχε ο ελληνικός λαός, από τις πλουσιότερες προς τις φτωχότερες οικογένειες μετά το συνυπολογισμό των φόρων και του πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια, η απλή ιστορία, δείχνει ότι αφού η χούντα υποχώρησε το 1974 και παρά τη στασιμότητα που καταγράφεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ένα μεγάλο άλμα ακολούθησε από το 1994 και έπειτα.
Οι πλούσιοι Έλληνες τα κατάφεραν λίγο καλύτερα από του υπόλοιπους, με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους να σημειώνει πτώση «μόνο» στα επίπεδα του 1985. Αλλά τα φτωχά στρώματα έπεσαν στο χαμηλό επίπεδο διαβίωσης που είχαν το 1980.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το άρθρο, έχει θέσει ως προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, κουπόνια τροφίμων για τους άπορους και υγειονομική περίθαλψη για τους ασθενείς. Όμως, παρά τη νίκη στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, δεν είναι σαφές από πού πρόκειται να προέλθουν τα χρήματα για να υλοποιήσει τα παραπάνω, ούτε πώς θα καταφέρει ταυτόχρονα να εξοφλήσει τους δανειστές.
Το άρθρο συνεχίσει τονίζοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα δεν βοήθα και ότι αντίθετα έχει καταστρέψει μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη, η οποία σε αυτή την περίπτωση, ήταν μια πολύ σχετική έννοια.
Τέλος, η Washington Post συμπεραίνει ότι η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ μακριά από το να επανέρθει στο 2008. Αλλά θα γίνει!