Κατηφορίζει η τιμή του «μαύρου χρυσού»
Στις ασιατικές αγορές, η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται στα 54,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχωρεί στα 45,88 δολάρια το βαρέλι.
Με δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να πέφτουν κατακόρυφα από τον Ιούνιο του 2014, πολλοί αναλυτές ανέμεναν από τη Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, να περιορίσει την παραγωγή της.
Ωστόσο, το Ριάντ έχει μέχρι σήμερα επιλέξει να κρατήσει σταθερή την παραγωγή, καθώς θέλει να υπερασπιστεί το μερίδιο αγοράς που του αναλογεί έναντι κρατών-παραγωγών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως είναι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δυο χώρες-γίγαντες των οποίων η παραγωγή «μαύρου χρυσού» έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της έκρηξης στην εξερεύνηση του σχιστολιθικού πετρελαίου.
«Προσπαθήσαμε, κάναμε συναντήσεις, αλλά δεν πετύχαμε αποτέλεσμα, επειδή οι χώρες (εκτός ΟΠΕΚ) επέμεναν ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να φέρει το βάρος και εμείς απο την πλευρά μας αρνούμαστε να φέρει την ευθύνη αποκλειστικά ο ΟΠΕΚ» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναϊμί.
«Η παραγωγή του ΟΠΕΚ είναι το 30% της αγοράς, το 70% είναι από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ ... και υποτίθεται ότι όλοι θα μετάσχουν στην προσπάθεια αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις τιμές», συμπλήρωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.