Economist:Ο χρόνος και τα χρήματα που διαθέτει η Ελλάδα μειώνονται με ταχύ ρυθμό
Την ίδια ώρα η ελληνική οικονομία – η οποία είχε δώσει κάποιες ελπίδες ότι η ανάκαμψή της είχε σταθερές βάσεις – αρχίζει να υποχωρεί, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,2% στο δ' τρίμηνο του 2014.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να λύσει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι άλλα από τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, καθώς, πέραν όλων των άλλων συνεπειών, αυτή η τάση καθιστά περισσότερο ευάλωτες τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στρέφονται στον ELA προκειμένου να προστατευθούν.
Την ίδια ώρα η πολιτική αναταραχή – εκλογές, σχηματισμός κυβέρνησης, διαπραγματεύσεις με τους εταίρους – προκαλεί νέα αβεβαιότητα. Με το Grexit να έχει επανέλθει στο προσκήνιο, οι Έλληνες επενδυτές «παγώνουν» τα όποια projects και οι ξένοι επενδυτές μάλλον εγκαταλείπουν τη χώρα τρομοκρατημένοι.
Αυτή η παράλυση (όπως την χαρακτηρίζει ο Economist) δεν πρόκειται να ξεπεραστεί έως ότου υπάρξει ξεκάθαρη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η κάθετη υποχώρηση των δημόσιων εσόδων και μάλιστα σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών.
Πάντως υπάρχει και ένα "φωτεινό σημείο": ο τουρισμός. Ως φαίνεται η όλη αναταραχή δεν έχει επηρεάσει τους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα , καθώς το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι ένα ακόμη καλό έτος για τον κλάδο, μετά το ρεκόρ των 22 εκατ. τουριστών του 2014.
Όμως για να ανακάμψει η Ελλάδα, καταλήγει ο Economist και να εξέλθει της κρίσης δεν φθάνει ο τουρισμός. Μάλλον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ξεχάσει αρκετές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.