Telegraph:"Μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει τη στάση πληρωμών τον Μάρτιο;"
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ενώ η νέα αριστερή κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί να καθυστερήσει την αποπληρωμή του δανείου της προς το ΔΝΤ, ύψους 1,5 δις ευρώ, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που θα μπει στην ατιμωτική λίστα με τους διεθνείς «παρίες ,όπως το Σουδάν και η Σομαλία, που δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν το Ταμείο».
Εντωμεταξύ, η φυγή των κεφαλαίων αυξάνεται. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την JP Morgan έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες 64 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν φτάσει το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι πριν από τον Απρίλιο η Ελλάδα δεν θα λάβει χρηματοδοτική βοήθεια, η Ελλάδα μπορεί να κάνει δύο – τρία πράγματα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, σημειώνεται στο άρθρο.
-Να εκδώσει περισσότερο χρέος, μέσω της έκδοσης έντοκων γραμματίων. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Αθήνα έχει φτάσει στο ανώτατο όριο έκδοσης, τα 15 δις ευρώ και η ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένη να το αυξήσει.
- Η άλλη λύση είναι η επιστροφή του 1,9 δις ευρώ, από τα κέρδη που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Οι εταίροι της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί ότι θα τα επιστρέψουν όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη διατυπώσει την πρόταση τα χρήματα αυτά να επιστραφούν κατευθείαν στο ΔΝΤ, για την αποπληρωμή της δόσης, χωρίς να έχει λάβει απάντηση.
"Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές και το χειρότερο είναι ότι ακόμα και οι παραπάνω λύσεις δεν εξασφαλίζουν το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας μετά τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μεγάλες αποπληρωμές δόσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο" καταλήγει η Τelegraph.
Τέλος ο Diego Iscaro της IHS Global εκτιμά :"Ακόμα κι αν η Ελλάδα αποφύγει τη στάση πληρωμών τους επόμενους μήνες, δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα 6,7 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση".